Anthony Pappa - Resolution (React)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Zevende mixalbum van Australische dj treft progressieve dansvloeren recht in het hart

Op zijn vijftiende won de Australier Anthony Pappa de DMC Mix kampioenschappen in zijn land. Geboren en getogen in het achterland van Australie maar al op jonge leeftijd een succesvolle dj carriere om jaloers op te zijn. In 1993 won hij de Mixmag mixing competition en een jaar later stapte hij met een koffer vol platen in het vliegtuig om zich in Engeland te vestigen. In Engeland kwam de Australier in contact met Dave Seaman en rolden de boekingen al snel in hoog tempo binnen. 'Resolution' is al weer zijn zevende mixalbum, nadat hij eerder als eerste op het Global Underground sublanel Nubreed zijn kunsten mocht vertonen. Zijn draaikunsten brachten hem bovendien residenties in Danny Tenaglias 'Vinyl' in New York en 'Colours' in Glasgow. Feiten die het niet slecht doen op een CV!

Resolution micro site


Op 'Resolution' laat Anthony nog maar eens horen dat hij stijlen als tech-house, tribal en progressive op een uiterst smakelijke wijze weet te mengen en er bovendien een dosis soul in weet te leggen. Als op de vierde track van de eerste disc de House Heads op grondige wijze de track 'Remember New York' van Shuffle Inc. verbouwen is een eerste hoogtepunt een feit. "This is house music. Close your eyes. Feel it, just feel it. This is house music," klinkt het op aanstekelijke old skool wijze. Stuwende ritmes, betoverende klanken en dwingende maar meeslepende vocalen doen denken aan een klassieke track als 'Rise From Your Grave van dj Pierre op het Amerikaanse label Strictly Rhythm. De waanzinnige remix loopt naadloos over in de remix die dezelfde House Heads maakten van Why R U Here van Lexicon Avenue. Dezelfde stem sleept je nog verder mee maar in het progressieve house avontuur met bezwerende teksten als: "Your spirit is the guide. Do you know why you are here. Do you think. You have control. This is why you are here." De beats, de percussie en de hypnotiserende klanken die losbarsten maken vervolgens alles duidelijk.

Voor het zover is neemt Lemon 8 je al mee op zijn remix van het alleszeggende 'Relax' van Revolt waarmee Anthony zijn mix opent. Zoals zo vaak op dubbelaars bouwt de eerste disc nog redelijk ingetogen terwijl de tweede schijf het wat stevigere en donkerdere materiaal bevat. Ook Anthony Pappa volgt dit pad maar het is goddomme wel een pad dat zich langzaam maar met treffende precisie in je hersenpan graaft en waarvan maar moeilijk kan worden afgeweken. De Australier selecteert zijn platenkoffer op toonhoogte en klanksoort en dat is op 'Resolution' goed te horen. Naadloos lopen het progressieve geweld, de trommeltjes, de spaarzame melodieen en de even spaarzame vocalen in elkaar over. Hij bouwt en bouwt om zijn luisteraars nergens meer los te laten. Geen fratsen, geen trucs maar 'gewoon' een superstrakke mix die je, als hij je eenmaal gevangen heeft, gewoonweg niet meer loslaat. De geoefende progressive liefhebber gaat hier ongetwijfeld helemaal op los. Sceptici en nieuwelingen met wat geduld, en een open mind, zullen op zijn zachts gezegd verrast zijn!

Tekst: Nico

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws