Forbidden Paradise - Changing Colours (Guardian Angel)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Progressive Paradise!


'This cd does not play on mac/pc' staat op de achterkant van de cd-hoes beschreven. Een slimme zet, want zo maak je het illegale kopieerders stukken lastiger om de twee schijfjes door de brandmolen te halen. Daarnaast is deze dubbelaar zijn geld dubbel en dwars waard, dat voorop gesteld. Vorige week kreeg ondergetekende een mailtje van de Rotterdamse koning van de progressive en tribal house: Lemon 8. Hij gaf me een tip: "Hou dat duo S&L in de gaten, dat barst van het talent!" En wie Harry Lemon een beetje kent, weet dat hij hierover niet zal liegen.

S&L, voor intimi bekend als Steef en Leontine, zijn werkzaam voor het Rotterdamse Basic Beat label dat onder andere het zusterlabel Guardian Angel onder zijn hoede heeft. Het geluid van Guardian is vooral gericht op techno met een melodie, voor sommigen beschouwd als progressive, voor anderen gewoon techno met een trancy touch. Naast alweer dit twaalfde deel uit de Forbidden Paradise serie, staat Guardian ook bekend om de Lost Treasures reeks, die inmiddels bij deel zeven is beland. Het verschil tussen deze twee verzamelaars is dat Lost Treasures meer op techno is gericht en Forbidden Paradise melodieuze eigenschappen heeft.

Terwijl de vorige edities van Forbidden Paradise meer op de trancy techno waren gericht, is er voor dit exemplaar duidelijk gekozen voor het progressivegenre. Het verhaal van Forbidden Paradise is begonnen bij Neerlands belangrijkste trance-exportproduct DJ Tiesto, die verantwoordelijk is voor de eerste delen. Zijn opvolger Misja Helsoot nam de laatste twee delen voor zijn rekening. Alhoewel de sound steeds minder melodieus werd, is de overgang van dit laatste deel wel erg groot. De sound is meer volwassen, de diepgang krijgt genoeg ruimte en de opbouw is voortreffelijk!

Cd 1 komt vrij gestaag op gang, en dat is aangenaam opwarmen. Uitstekende tracks van Chris Cargo, Remy en Lemon 8 (nu begrijpen wij die tip :-) zetten de trend voor het hele album neer. Wel eens een editie van Global Underground beluisterd? Forbidden Paradise is allesbehalve een gejat concept van het Boxed label van Global Underground, maar deze cd zou zo een nieuwe editie kunnen zijn! (GU 023 - Rotterdam zou leuk staan, vind je niet?) Maar goed, we dwalen af. Het zal wel door die dwingende ritmepatronen van John Creamer en Stephanie K komen, je begeeft je namelijk zo in dromenland. En dan kun je wel eens gaan ijlen. Temeer wanneer de krachtige vocalen en dito beats van JF Sebastian ft. Kaz je tegemoet komen, wat een geweldige plaat!

Op het tweede schijfje gaat de 'progressive-beuk' erin. Dat wil zeggen: de donkere, diepe beats krijgen wat meer snelheid, de tracks een wat zweverig karakter en de melodieen iets meer speeltijd. Wat opvalt is dat soms, heel soms, de progressive-cliches wat overdreven aanwezig zijn. Je kent ze wel die tribal toeters en bellen die onlosmakelijk met de sound verbonden lijken te zijn. Maar goed, als je voor de progressive kiest, dan dien je dit voor lief te nemen. Subtiel werkt het duo op het tweede schijfje naar een climax. En die volgt in de vorm van twee uitstekende producties van Way Out West! Vervolgens doet afsluiter 'Beautiful Strange' van John Digweed en Nick Muir wat de titel eigenlijk al zegt. Een beetje vreemd, maar wel lekker de boel op zijn kop zetten! Of dat al niet het geval was...

Tekst Marcel

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws