Koop - Waltz For Koop (Lowlands)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Mag ik deze dans van u?

De single Summer Sun bracht afgelopen zomer al in het promostadium vele harten op hol. Invloedrijke mannen als Kruder & Dorfmeister, het Duitse collectief Jazzanova, de Engelse dj, labeleigenaar en radiopresentator Gilles Peterson en de Duitse dj en labeleigenaar Michael Reinboth draaiden de plaat met grote regelmaat in hun sets en knuffelden de muziek van het Zweedse duo Koop bijkans dood. Maar de single Summer Sun is dan ook echt alles wat de titel belooft! De big band-achtige traditionele jazz swingt, fleurt op en brengt absoluut dat aangename zonnige gevoel teweeg. De zangeres, Yukimi Nagano, werd door het Zeewdse duo Koop op vijftienjarige leeftijd gespot op een jazzconcours en maakt indruk met haar prachtige stem.

Waltz for Koop is het debuutalbum van de Zweden Oscar Simonsson en Magnus Zingmark, twee jonge gasten die met een ongelooflijke hang naar de traditionele jazz een opmerkelijk fris en tegelijkertijd eigenlijk ouderwets album samenstelde. Pure jazz met hier en daar wat Zuid-Amerikaanse invloeden en een beetje electronica. Het befaamde Duitse Jazzanova Compost Records had er wel oren naar en pestte de afgelopen zomer maandenlang de nu-jazz scene met een promo van de eerste single Summer Sun. Heel toevallig viel het promootje bij zo n beetje iedere invloedrijke speler in deze scene op de deurmat. Richard Dorfmeister nam het origineel voor de single ook nog eens onder handen. En nu al maandenlang worden de liefhebbers lekker gemaakt met de swingende muziek van het Zweedse duo. Gelukkig voor die liefhebbers ligt het album vanaf 29 januari in de winkels.

Negen catchy vocale tracks in 35 minuten. Om maar weer eens een cliche te gebruiken, kort maar krachtig. Want krachtig is de zo luchtig lijkende jazz zeker. Een soepele mix van live instrumentatie en electronica. Een verdwaalde vierkwartsmaat tussen veel zacht schurende hihats en rollende baslijnen. Hier en daar latin invloeden en opzwepende percussie. Maar toch vooral lekkere poppy jazz vol pakkende vocalen, blazers, piano, bongos en vrolijke melodietjes. Geen housey jazz a la St. Germain, geen modern nu-jazz gefriemel met zijn broken beats. Nee, Waltz for Koop blikt net zo makkelijk terug naar rokerige jazzclubs als naar haast zwevende dansparen op Weense dansvloeren, als naar Amerikaanse big bands uit de jaren veertig en vijftig. Of het maakt even een prettig uitstapje naar Zuid-Amerika. Hoe dan ook, het Zweedse duo slaagt erin om al deze indrukken in een schijfje van 35 minuten te proppen. Jezus, welke trip moet dat wel niet worden als ze besluiten om er de volgende keer een langspeler van zo n zeventig minuten van te maken?

Waltz for Koop is vanaf 29 januari in de Benelux verkrijgbaar via Lowlands

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws