Tweak - Hybrid Organics (Straight Ahead)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Jong Zwitsers label nu al favoriet bij Kruder & Dorfmeister, Jazzanova en 4Hero

Eerder dit jaar liet de verzamelaar www.straightaheadrec.com ons kennismaken met al het fraais dat het nog jonge Zwitserse label Straight Ahead de komende tijd voor ons in petto heeft. Een kennismaking die nieuwsgierig maakte, die absoluut naar meer smaakte.

Die honger wordt nu gestild met het album Hybrid Organics van Tweak, de Zwitser Ciryl Boehler die op de verzamelaar de zintuigen al prikkelde met de jazzy electrofunk van de track Fathorn. Zijn debuutalbum opent met deze track waarvoor een authentieke Zwitserse Alpenhoorn de studio in moest worden gesleept.

Boehler nodigde jazzmuzikant Robert Morgenthaler uit om de ingetogen roffelende breakbeats te voorzien van het specifieke geluid van die hoorn. Het donkere hoorngeluid contrasteert uitstekend bij de funky blazers die de boel ook nog eens lekker opstuwen.
Dezelfde truc haalt het duo uit op het swingende en funky Harvest waar de zware hoornklanken mogen openen, maar funky synths, een trombone en opzwepende percussie al snel de sfeer bepalen. Zwoel, zuidelijk maar vooral hevig swingend.

Vaker mengt hij op indrukwekkende wijze elektronica en instrumenten tot een sensuele cocktail op het lage tempo. Op Red Rover speelt ene Roman Glaser fluit over ingetogen jazzy ritmes en sfeervolle soundscapes. Op even mooie soundscapes, een borrelende baslijn en funky hiphopbeats zingt/rapt zangeres Pete Penicka en zo werkt Boehler op vrijwel iedere track samen met allerlei muzikanten en gastvocalisten, voornamelijk uit de jazzscene. De akoestische bass is vaak nadrukkelijk aanwezig in de mix, terwijl de jazzy ritmes sfeerbepalend zijn. Een sfeer die verder wordt versterkt door blazers, subtiele scratches en meeslepende soundscapes. Geen wonder dat mannen als Kruder & Dorfmeister, Gilles Peterson, Jazzanova, Rainer Truby en 4Hero de platen van het nog jonge, maar veelbelovende Zwitserse label bijna doodknuffelen. Een debuut om trots op te zijn, wat een prachtige plaat.

Luisteren naar Hybrid Organics

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws