Goldie.co.uk - a Dum @ Bass Mix (Trust the dj)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Helemaal goud!

"Drum & bass is dead... How many times have you heard that over the last past years?", vraagt superster Goldie zich in de lay-out van zijn nieuwe mixverzamelaar af. Te vaak om op te noemen! "But did you take note of the people who saying it?", vervolgt de filmster, producer en dj zijn verontwaardiging. Hij niet, maar wij wel. We hebben het hier over angstige labeleigenaren die hun handen van de muziek afhouden, over clubeigenaren die te schijterig zijn om drum & bass-muzikanten vanwege een tegenvallende opkomst binnen te halen en over de nietswetende consument, die wanneer hij niets hoort, het eigenzinnige geluid ten dode opschrijft!

Daar moet verandering in komen, vindt Goldie. Frisse muzikanten als Matrix, J Majik, Ganja Kru en Total Science, die allen veelbelovende releases uitbrengen op het gerenommeerde Metalheads-label van eveneens Goldie, zijn er niet voor niets. Maar er moet 1 iemand opstaan! Een grote naam liefst, iemand met charisma, een persoonlijkheid die de hele scene op sleeptouw neemt! En die taak ligt bij niemand anders dan bij Clifford Price aka Goldie. Met zijn tijdloze debuutalbum Timeless transporteerde hij in 1 ruk drum & bass uit de clubs naar de huiskamers van miljoenen mensen. Klassieke albums zoals New Forms van Reprazent, Bukem's Logical Progression en Prototype Years van Grooverider volgden vrij snel. De sound bereikt haar hoogtepunt omstreeks '97, wanneer heel Groot-Britannie geinfecteerd lijkt door de energieke dansmuziek.

Goldie is na die tijd een geheel andere weg ingeslagen. Hij wil graag een beroemd filmster worden en speelt in populaire films als James Bond's 'The World is not Enough' en 'Snatch'. Als gemene boef welteverstaan, want als heilig boontje komt de b-boy niet bepaald over, ook in de Britse soap Eastenders niet! Na een lange tijd weinig van zich te laten horen, is zijn nieuwe Trust the dj-mixalbum ineens een feit en zijn de geruchten over een derde studio-album onlangs bevestigd. Ineens leeft de muziek weer op, nemen de drum & bass-avonden toe (denk ook een aan Nederlandse jungle-avonden in Waterfront, Effenaar en LVC) en bulderen de breaks en bassen door je kamer als je het nieuwe exemplaar van Trust the dj speelruimte geeft.

Oude en nieuwe producties volgen elkaar in hoge snelheid op. Kundig gemixt en met een knipoog naar de verschillende gezichten van Goldie. Cd 1 is een vrij donkere, stevige jungleset, terwijl op het tweede schijfje de vocale en door jazz- en funkbeinvloede drum & bass aan de orde komt. De topracks komen van Adam F, Doc Scott, Matrix, Ed Rush & Optical en natuurlijk Goldie himself (aka Rufige Kru). Goldie laat je stuiteren en zweven tegelijk, en dat is weleens anders geweest (herinner de snoeilharde mix-cd: Incredible sound of drum & bass, mixed by goldie)! Het dubbelalbum scoort een ruime voldoende en is bovendien een goede opwarmer voor het derde Goldie album Sonnic Terrorsim. Het is te hopen dat die nieuwe plaat net zo bejubeld wordt als Timeless, maar toch redelijk ondergronds blijft, dat is hoogstwaarschijnlijk de enige plaats waar drum & bass thuishoort. En zoals Goldie zelf aan het einde van zijn betoog aangeeft: Who says drum & bass is dead? They ain't ever lived! We zijn het roerend met hem eens.

Luisteren naar Goldie

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws