Jamie Anderson - Blue Music (NRK)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Spannende tech-house uit Bristol

Samen met getalenteerde producers als Hybrid, Circulation en Funk D'Void, behoort Jamie Anderson tot de voorhoede van de Britse tech-housescene. De muziek is bij de progressive-, house- en technoliefhebbers zeer geliefd, omdat het geluid talrijke ingredienten van deze stijlen bezit. En dat is ook het leuke van dit album: de veelzijdigheid. Jamie Anderson is stamt af van de vroege acid scene die Londen en omgeving eind jaren tachtig domineert. Vreemd genoeg gaan muziekstijlen als hiphop en jazz er eveneens in als koek. Het definieert de muzikale persoonlijkheid van Jamie, die zich allerminst door een zelfde genre laat inspireren en zich profileert als multi-muziekliefhebber.

Terwijl zijn woonplaats Bristol een stad is waar triphop (Portishead, Massive Attack) en drum & bass (Roni Size) de boventoon voeren, weet Jamie met zijn debuutalbum eveneens een statement neer te zetten in een bepaald genre. Blue Music is een boeiende brei van progressive, jazzy house, techno, en zelfs acid. Tien zeer spannende tracks die energiek en ingetogen tegelijk klinken. Op het ene nummer voeren de zware baslijnen de boventoon, terwijl een ander muziekstuk uitblinkt in subtiliteit. De fraaie strings, swingende percussie en aangename melodielijnen zijn net zo dansbaar als een portie energieke vierkwartsmaten.

De eerste single van het album: 'They See Nothing' ligt in nu de winkel. Maar daar kunnen gemakkelijk negen stuks aan worden toegevoegd. 'Rebel Sound' bijvoorbeeld, een geweldig nummer met superlekkere ritmepatronen, mooie melancholische keyboardpartijen en warme strings. Puur dj-voer, maar ook prima bestemd voor in de huiskamer. Op 'Can't Stop' gaat de technobeuk erin. Dj's als Carl Cox, Josh Wink en Slam draaien dit nummer niet voor niets (nu al) grijs! Met de Detroit techno op 'Falling' treedt Jamie in de voetsporen van Kevin Saunderson. Warme, diepe en funky techno van Amerikaanse komaf, Anderson heeft ook daar kaas van gegeten. Van Detroit naar New York met de Armand van Helden lookalike 'Another Day', over funky house gesproken...

Op 'Trippin' laat Jamie zijn technosound vergezellen met een vleugje acid en met 'In Two minds' (vs. vocalist A-J-Scent) wordt de link met het Slam-duo uit Glasgow gelegd. Niet dat Jamie Anderson al de vergelijkende producers heeft nageaapt, dat zeker niet. De vergelijkingen met Slam, Kevin Saunderson en Armand van Helden tonen louter zijn veelzijdigheid als producer aan. Binnenkort zal er ook een mixalbum verschijnen, het schijnt dat hij ook best lekker kan draaien. Wait and see!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws