Tresor Technospecial (Tresor)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Techno met van alles en nog wat...

Ze zijn niet meer bij te houden, die jongens van het Tresor-label, het Duitse technowalhalla bij uitstek! Is het ene album net uit, ligt een gedegen opvolger alweer klaar. Dit is echter niet verwonderlijk met meer dan veertig technovirtuozen uit binnen- en buitenland. Zo volgden albumreleases 167 tot en met 180 (maart t/m oktober) zich in rap tempo op. Uitstekende lp's van James Ruskin, K Hand en de negende Tresor-compilatie werden al apart besproken, maar vanwege de continuerende stroom van albums een viertal recensies in 1. Lekker makkelijk toch?

Neil Landstrumm - She Took a Bullet Meant for me

De New Yorker Neil Landstrumm is een producer met een indrukwekkende bio- en discografie. Bracht een groot aantal sterke maxi's uit op gerenommeerde labels als Peacefrog, Logic en natuurlijk Tresor, heeft met zes albums in zes jaar tijd een sterk gemiddelde van 1 op 1 opgebouwd en werkt samen met getalenteerde producers. Christian Vogel, Tobias Schmidt en Si Begg wilden maar al te graag met Neil de studio in. Op zijn nieuwe album She Took a Bullit Meant for me bewijst Landstrumm waarom. De sound is niet alleen bepaald door simpele vierkwartsmaten, maar blinkt vooral uit in veelzijdigheid! Oldskool hiphop, grauwe, melancholische elektronica, industriele electro en wervelende house- en technobeats voeren de boventoon op deze experimentele plaat. Niet altijd bestemd voor de dansvloer, niet altijd even fraai voor in de huiskamer, maar des te meer bedoeld voor de geluidfreaks onder ons.

Fumiya Tanaka - Unknown Possibility vol. 2

Hij is 1 van de meest veelbelovende talenten uit het land van de rijzende zon en heeft samen met artiesten als Ken Ishii, Denki Groove en Takkyo Ishino solo (1 v/d 2 Denki Grooves) onwaarschijnlijk veel invloed op de Japanse technosound. Een voor Westerse begrippen 'gedurfde' brei van techno, rock, hiphop, funk en electrobeats staat gelijk aan de sound van Fumiya Tanaka. Zowel live (Denki Groove) als tijdens het dj-en weet hij menig muziekliefhebber te boeien, maar achter de knoppen in de studio lijkt Fumiya veelvuldig terug te vallen in herhalingsoefeningen. De muziek op dit tweede deel uit de Unknwon Possibility-serie is ronduit saai en behoorlijk eentonig. Tien minuten lang moeten we naar een draak van een track luisteren waarin een enkele vierkwartsmaat en een simpele hi-hat de dienst uitmaken. Gaap! Tijdens elke luisterbeurt verlies je de aandacht, waardoor de verleiding om iets anders op te zetten weerzinwekkend groot is. Helaas, maar waar!

Savvas Ysatis - Select

Savvas is een zeer productieve Griek, die onder legio pseudoniemen en in samenwerking met andere producers door de jaren heen, aardig wat goede releases heeft uitgebracht. Beinvloedt door het werk van Jean Michel Jarre en Kraftwerk begint hij zijn loopbaan in New York, waar hij vanaf zijn vijfde woont. Na een handjevol ep's en lp's te hebben gemaakt, vindt de Griek het hoog tijd om terug te keren naar zijn vaderland. In de buurt van Athene brengt hij de ene na de andere house, techno of triphop topper uit! Zijn laatste album Select is flink door house beinvloed en besprenkelt met een snuifje techno. Het geheel klinkt erg lekker, maar doordat hij voor een selectie van ep's heeft gekozen, oftewel dj-voer, is de muziek wat langdradig en minimaal. Dat Ysatis bestempeld wordt als de Griekse Jeff Mills is een terecht compliment, maar door de zeven minimale tracks met een gemiddelde speeltijd van zeven a acht minuten, mis je echter de energie van de grootmeester uit Detroit.

Dj Shufflemaster - EXP

Na verscheidene sterke releases op Phont, Subvoice en Tresor, heeft Japanner Dj Shufflemaster eindelijk zijn debuutalbum af. Een sterk album ook, veelal geinfecteerd door het Europese technovirus. Dertien mooie, maar stevige tracks. Tracks met inhoud, muziek om op te dansen, muziek voor in je walkman, in de auto of tijdens de Taybo-les. Dwingende baslijnen, opzwepende percussie en mooi synthesizerwerk karakteriseren EXP. Tatsuya Kanamori aka dj Shufflemaster gaat een kleurrijke toekomst tegemoet, als hij de stijgende lijn waarin hij zich bevindt doortrekt. Zoals good old Barry Stevens van de Soundmix Show altijd verkondigde:
"En vooral doorgaan!"
Hopelijk doet Tresor dat ook...

Luister naar alle muziek op Tresor

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws