Richie Hawtin - DE9 Closer To The Edit (Novamute)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Minder is bij Hawtin veel meer!

Tja, wat moet ik nog zeggen over het nieuwste project van Richie Hawtin, aka Plastikman? Superlatieven schieten tekort in veel van de recensies die internationaal in de bladen en op het net verschijnen. En zonder me het makkelijk te maken, kan ik zeggen dat dat ook bij mij het geval is. Binnen enkele minuten was het raak. Toen wist ik al dat dit 53 minuten lang genieten zou worden!

Even snel het technische gedeelte voor de freaks. Hawtin nam zo'n honderd tracks, ontleedde ze tot op het bot en ging vervolgens met alle minimale fragmenten, loops en ritmes aan de slag. Als een haast onmogelijke legpuzzel zette Hawtin alle stukjes in elkaar en bewerkte dat vervolgens met zijn bekende 'Decks, Effects and 909 drumcomputer'. Een nogal opmerkelijke definitie van een mixalbum.

Gelijk al in de eerste minuten zit een fragment van de track Range van Rhythm and Sound, een formatie wiens werk onder andere verscheen op het legendarische Duitse minimale (dub)technolabel Basic Channel. De invloed van dit label, dat helaas niet meer actief is, is binnen de technoscene ontzettend groot. Op zijn album 'Consumed' liet Hawtin goed horen dat ook hij zijn oren goed te luister had gelegd in Duitsland. De minimale, monotone techno vol subtiel verschuivende geluidslagen en dubeffecten opent zijn mixalbum Closer To The Edit. En daarmee kan het avontuur beginnen. Teveel namen om op te noemen, maar in ieder geval levert Hawtin zelf, onder diverse pseudoniemen, een aantal tracks aan.

Maar liefst zeventig tracks kwamen uiteindelijk in de mix terecht, zo'n beetje gegroepeerd in 31 zogenaamde ID Points. Soms herkenbaar, veel vaker volledig onherkenbaar omdat minimale elementen van de tracks het eindresultaat van deze technische mixexcursie haalden. Met behulp van zijn effectenkastje en inmiddels overbekende drumcomputer bouwt Hawtin er echter wel een daverend technofeest van waarbij de meter van begin tot eind tot ver in het rood uitslaat! Knallen, knallen en nog eens knallen. Subtiel speelt Hawtin met klanken, effecten en drums en voert daarmee de spanning op indrukwekkende wijze op. Desondanks zijn het toch echt de dwingende ritmes en steeds heftiger knallende beats die sfeerbepalend zijn. Dit is techno. Kille computerknallen gehuld in stuwende baslijnen en een warm geluid. Dit is een totaal vernieuwde kijk op het begrip mixalbum. Minder is meer, gaat opnieuw op bij Richie Hawtin. Al zou je dat aan de hand van het aantal tracks alleen niet zeggen dit keer.

Luisteren naar Closer To The Edit

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws