Damon Wild - Colortheory (Music Man)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Techno met diepgang!

De vierendertigjarige producer Damon Wild behoort tot een relatief kleine groep van technomuzikanten uit New York. Samen met artiesten als Steve Stoll en Joey Beltram vertegenwoordigt hij het minimale technogeluid, terwijl de stad bekend staat om zijn zwoele house en garagesound. Damon is eigenaar van het Synewave-label waar producers als Mark Bell (LFO, Bjork), dj Hell, Adam Beyer en The Advent goede producties op uitbrengen. Toch is het label niet bijster productief, want na zeven jaar is het pas aangekomen op release nummer 52. Dat betekent wel degelijk dat de kwaliteit boven alles staat. Als je zeven producties per jaar uitbrengt, moeten die wel van goede komaf zijn. Anders red je het simpelweg niet in deze harde muziekbusiness.

Damon Wild is typisch zo'n producer die waarschijnlijk onder meer pseudoniemen muziek maakt, dan hij zelf weet. Met zijn debuutalbum Stormwatch (alias Morph) uit '94 bewees de Amerikaan dat hij op de goede weg zat, de opvolger Colortheory is daarvan het harde bewijs! Hij bracht in tien jaar om en nabij de zestig producties uit, waarvan de meeste dateren van '95 en '96. De jaren die volgden waren wat minder vruchtbaar, maar die liggen nu achter hem. 'The man is back!'

Het album begint erg fraai, behoorlijk diep ook. Mooie, 'scary' geluidselektronica en onregelmatige drums en bassen wisselen elkaar af. Over opbouwen gesproken... Aan de ene kant lijkt de muziek verdomd veel op die van onze Amsterdamse collega's van Rushhour. Het tempo ligt laag, de sound is melancholisch en de bestemming lijkt Detroit!? Althans het typische Carl Craig en Stacey Pullen geluid. Echter met stevige, minimale tracks als 'Absolute Zero', 'Jackass' en 'Travel' wordt ook de link met Jeff Mills en Robert Hood gelegd. Juist daarom is Colortheory een sterk album, je kunt er alle kanten mee op!

Meer informatie check Synewave

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws