Sandor Caron - Agenda ep (Music For Speakers)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Circa twee jaar geleden richtten de Nederlandse muzikanten, producers en dj's Sonar Lodge, Madcap, Aardvarck, Sandor Caron & broer David het label 'Music For Speakers' op. Een label dat opereert in de voorhoede van de abstracte elektronische dance en dat dient als platform voor, in eerste instantie, materiaal van de oprichters en eigenaren.

Bij de eerste release op het label, de kennismakingsverzamelaar 'Compilation 1' viel de sobere, ingetogen maar absoluut prachtige vormgeving van de hoezen en publiciteitsmaterialen al op. Het paste wonderbaarlijk goed bij de even spannende als melancholische experimentele dance op het lage tempo. Genres en stijlen als triphop, lounge, future soul en zelfs al nu-jazz, achtervolgen de releases al vanaf het begin. Maar geen enkel hokje past lekker. Je hoort het inderdaad allemaal. Maar eigenlijk ook weer niet. Trip-noir is een door Music For Speakers zelf geopperde mogelijkheid bij de release van het album 'Sound Effects' van Sonar Lodge. Zeker geen slechte, want het melancholische geluid, de vaak duistere en beklemmende sferen trekken inderdaad als een fascinerende film aan je voorbij.

Sandor Caron maakt ons met de 'Agenda ep' alvast lekker voor zijn debuutalbum 'Harmonica And Cross' dat 9 november verschijnt op Music For Speakers. Een recensie van zijn debuut volgt later deze maand. Eerst genieten we van deze ep met vier tracks waarvan het titelnummer onder handen is genomen door labelmaat Sonar Lodge en het eveneens Nederlandse duo Funckarma. Achter Sonar Lodge schuilen Richard van Kruysdijk en zangeres Marie-Claudine Vanvlemen. Evenals op hun album 'Sound Effects' laat het duo horen waarom trip-noir een gerechtvaardigde term is. De vocalen van Marie-Claudine wentelen zich traag tussen de jazzy ritmes en beklemmende soundscapes. Het duo hult het origineel van 'Agenda' in duistere sferen en speelt een spel met onze verbeelding.

Van een heel andere orde is de remix die Funckarma, de Nederlanders Roel en Don Funcken maakten van 'Agenda'. Recentelijk lieten zij hun handen al gaan over materiaal van Speedy J (houd deze site goed in de gaten!!) en het Duitse Funkstorung. Eigen werk van het duo verschijnt met enige regelmaat op het Nederlandse label Dub Recordings. Dat het Engelse Autechre van grote invloed is geweest op het tweetal, laat het nog eens goed horen met hun zogenaamde 'Funckarma adb connected mix'. De beats zijn door een stel kreunende en knarsende machines gehaald waarbij het gruizige resultaat al schurend je oren binnendringt. Bovenop het meeslepende en soms tegendraadse ritme speelt het duo subtiel met scratches en het ingetogen pianospel van het origineel waardoor Agenda ineens vanuit dat rokerige jazzclubje zonder pardon naar een grauwe industriestad wordt getrokken. En reken er maar op dat dat genieten is!

Op de track 'Harmonica Cross' gaat het tempo omhoog en mag er zelfs gedanst worden. Ook hier zijn het die fraaie soundscapes die de rollende beats en bassen in die zo kenmerkende sfeer dompelen. En dat geldt nog meer voor de afsluiter van de ep, 'Stokkum'. Een track waarop Caron zelf weer wat verder de diepte induikt met heerlijke relaxte drums en langzaam in- en uitwaaierende soundscapes en melodielijnen. Een indringend einde van een uiterst boeiende ep, die ervoor heeft gezorgd dat de promo van zijn debuutalbum al een paar dagen onafgebroken in mijn cd-speler zit!

Beoordeling: 8,5

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws