DJ Harry - The String Cheese Remix Project (Sonic Rendezvous)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Harry weet wel raad met de kaas van een stel Amerikaanse hippies!

Soms krijg je van die albums binnen waarvan alleen de titel je al doet afvragen wat je er in hemelsnaam van moet verwachten. Zeg nou zelf, The String Cheese Remix Project? Op de technics draaitafel op de hoes ligt onder de naald ook nog eens een dikke plak kaas. En wie heeft er hier ooit gehoord van de Amerikaanse dj Harry? Nee, marketing is niet de sterkste kant van Harry. Maar bij beluistering moet ik toch al snel constateren dat we het in elkaar zetten van een verrassend album zeker aan de met dreadlocks gesierde dj kunnen overlaten. En begrijp ik waarom het Nederlandse Sonic Rendezvous dit album vol vertrouwen hier op de markt brengt.

Ergens in Amerika reist een gezelschap rond dat onder de naam The String Cheese Incident volle zalen trekt en het publiek trakteert op opzwepende funky en jazzy improvisaties en grooves. Zo'n uitzinnige menigte bij een optreden van het stel er op los jammende hippies tijdens Jazz Fest 2000 deed de Amerikaanse dj Harry besluiten om hun werk als basis te laten dienen voor een album. De band zelf bleek gelijk enthousiast en was zelfs bereid om voor het album enkele stukken opnieuw in te spelen of gewoon weer even lekker mee te improviseren in de studio van Harry.

Hoe ongelukkig de hele verpakking ook is, Harry maakt met de gesamplede en live instrumentatie van de band waaronder blazers, piano, gitaren en orgels, een lekker swingende cocktail waaraan hij een stel stevige beats toevoegt en wat lekker rollende baslijnen. Gitaren tokkelen er driftig op los, blaasinstrumenten voeren soms aangenaam de boventoon en de soms stevige beats zorgen voor een hoge dansbaarheidsfactor. Maar het zijn vooral de gelikte productie, het ongedwongen karakter van de funky grooves en de ontelbare cliches die van dit album zo'n ontzettend lekker album maken. Niet moeilijk doen, gewoon even lekker genieten en los gaan is de boodschap. De dansbeats bepalen het ritme, de vele instrumenten de sfeer. Lekkere opzwepende en swingende ongecompliceerde house die net zo lekker ongecompliceerd wegdanst. Toch wel benieuwd naar zo'n optreden van dat stel Amerikaanse hippies.

Luisteren naar DJ Harry

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws