Various - New Testament Of Funk 2001 (Lowlands)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

'An Odyssey Through The Nu-Funk-Universe For The Extraterrestrial Dancer'

We zijn amper bijgekomen van de termen Nu Phusion en Nu Jazz die recentelijk op ons los zijn gelaten door de altijd overenthousiaste muziekpers, als het gaat om het in het leven roepen van zogenaamde nieuwe stijlen en genres. Maar voordat we kunnen wennen aan fusion en nieuwe jazz, is er al weer een volgende stijl. Als jazz een nieuw jasje krijgt, mag funk natuurlijk niet achterblijven. Daarom is er sinds het verschijnen van de verzamelaar 'New Testament Of Funk 2001' muziek die zich volgens de samenstellers mag scharen onder de noemer Nu Funk!

Nieuwe funk? Wat moeten we daar in hemelsnaam mee? Funk is funk. Oud of nieuw, het maakt geen ene moer uit. Funk is swingen. Funk is feest. En goede funk is vet, moddervet! Dwingende baslijnen doen het werk, blazers en toetsen zorgen voor de details en de beats zorgen ervoor dat zachtjes deinen in een klap kan omslaan in helemaal los gaan. En eerlijk is eerlijk, het nieuwe testament van de funk anno 2001 biedt van alles wat. Lekker deinen of helemaal los gaan. Als je de stevig stuiterende breakbeats van Alex Cortiz hoort op Chemical Hank wordt stilzitten toch echt verdomd lastig. Alex Cortiz is het loungy pseudoniem van Aad de Mooy, remember D-Shake's Aaaaahhh?. Maar voor het nieuwe testament liet de Mooy zijn machines eens even goed kreunen en kraken en knikkert een stel stevige grote beats in de strijd waarbij Chemical Brothers als eerste referentie te binnen schiet. Nieuwe funk? Wel nee, allesbehalve zelfs. Maar swingen doet het zeker!

Eerst mag Mysterious Traveller het album openen met Message From The City. Sirenes, veel drukte, percussie, kronkelende baslijnen en van die korte maar opzwepende synths. En natuurlijk ontbreken de blazers niet. Alex Cortiz zet met zijn chemische beats de dansvloer alvast in vuur en vlam waarna de minder chemische maar lekker stevige beats van Trio Electrico worden losgelaten. Die stevige beats en het jazzy gevoel dat doorklinkt in het swingende funky geluid komen van het Engelse Raw Deal dat de remix van het nummer voor zijn rekening nam. Van een heel andere orde is het heerlijke Copacabasa van Barrio Jazz Gang, waarvoor de zoektocht naar Zuid-Amerika leidde. Met als resultaat latin grooves, veel percussie, blazers en orgeltjes in een zwoel swingend zomers feestje. Tino doet Cuba aan met de track I Like It Mambo maar al snel na het authentieke Cubaanse intro komen stevige hiphop beats opzetten en barst het feest los waarbij de scrathes je om de oren vliegen.

Funk in alle vormen en gedaantes trekt voorbij. Artiesten als Ben Human, Pudu Verano, The Maxweel Explosion, Malente, Rivera Rotation, Organic Audio en Luke Vibert samen met BJ Cole bieden een blik op wat de moderne danceproducers onder funk verstaan. De uiterst smakelijke cocktail mag wat mij betreft iedere noemer krijgen. De funky uitspattingen bevinden zich in het schemergebied waar breakbeats, house, jazz en bossa nova samenkomen. En met dit nieuwe testament in de hand blijkt dat een uiterst prettige plek om te vertoeven!

Luisteren naar New Testament Of Funk 2001

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws