Various - Back On Track (Lowlands)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Warmbloedig Portugees dansvloervoer

"We're watching five hours of television a day. We're working at jobs that make no sense. We're caught in trafficjams because we serve masters we don't see and which goals we do not understand". En knallen maar met die beats! Wie wel eens in Portugal is geweest, weet dat ze zich daar niet zo druk maken. Behalve dan als het om het vullen van een dansvloer gaat, blijkbaar. Want op Back On Track krijgen we een dik uur warmbloedig Portugees dansvloervoer voorgeschoteld waarop het moeilijk stilzitten is.



"People get together" wordt ons op de opener 'Creating Living Deads' van Erotic Sardines toegefluisterd. Een nadrukkelijk aanwezige baslijn kronkelt zich wellustig om de soepel rollende beats terwijl de sfeervolle soundscapes en percussie de temperaturen aardig verhogen. Het is de aanzet tot een feest van herkenning waarbij de, voor mij onbekende, Portugese producers gretig hun handen lieten gaan over het moois dat het discotijdperk heeft opgeleverd. Zoals bijvoorbeeld Bohannon's klassieker 'Let's Start To Dance Again', dat diende als riante basis voor het lekker swingende 'Turn On The Waterworks' van Cool Kat.

Beter goed gejat, dan slecht verzonnen, lijkt het credo van de Portugezen. En dat geldt voor meer tracks. Want nog zo'n klassieker is Instant Funk's 'I've Got My Mind Made Up' dat wordt gepresenteerd in het trage maar funky 'The Scene' van Love Rec. Zo worden klassieke discoplaten op haast onbeschaamde wijze naar de moderne dansvloeren getrokken. Maar als het resultaat zo lekker swingt en pakkend is, zal het ons toch een zorg zijn hoeveel er voor gejat moest worden?

Maar gelukkig biedt het album meer dan alleen verbouwde discoplaatjes. Sfeervolle soundscapes, melancholische vocalen en lekker luchtige beats op 'Shelter' bijvoorbeeld. Of het heerlijke funky 'Afrocomet' dat ondanks het ontbreken van beats, aan alle kanten swingt door de blazers, orgeltjes en trommeltjes. Ook het daaropvolgende 'Born Jam' doety het rustig aan met voorzichtig rondspringende breakbeats. Vanaf dat moment gaat het tempo langzaam weer wat omhoog via de clubby dance van Headcleaners en Soloduo om te eindigen met de Lisbon re-rub van de opener 'Creating Living Deads' van Erotic Sardines die ons nog even dik tien minuten lekker laat swingen. Weinig echte verrassingen, wel een uur lang lekkere club en
disco(house).

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws