LTJ Bukem presents Earth Volume 5 (Good Looking)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Het Engelse onafhankelijke kwaliteitslabel Good Looking Records van Drum & bass pionier LTJ Bukem vierde onlangs haar tienjarige bestaan. Een zeer knappe prestatie voor een drum & bass label dat enkele malen te kampen had met torenhoge schulden, waardoor een faillissement op de loer lag. Telkens wist eigenaar Danny Williamson alias Bukem de dans te ontspringen, hetgeen hij grotendeels te danken heeft aan de Earth compilatiereeks. Tijdens de release van het eerste deel in '96 moest het label, dat in een stilstand terecht was gekomen, even 4 ton in Engelse ponden ophoesten aan de Britse belastingdienst. Op dat moment kwamen er louter drum & bass producties uit, maar Bukem wilde zijn muzikale diversiteit laten horen. Hij besloot tegen ieders advies in een diverse verzamelaar uit te brengen, het eerste deel van Earth.

Terwijl niemand ooit had verwacht dat dit vernieuwende project, bekend om haar mooie kartonnen doosjes, zou slagen, bewees Bukem het tegendeel. Tezamen met artiesten als Blame, Pablo en Doc Scott bracht hij enerzijds de pessimisten in verlegenheid en zijn kindje anderzijds 'Duty Free'. Good Looking was gered en het begin van een aantal zeer succesvolle jaren werd gemaakt. Met een samenhangende brij van hiphop, jazz, soul, funk en breakbeats weet Earth al vijf delen te boeien, want ook deze keer zijn de alleraangenaamste tracks bijeen geraapt. Het zijn veteranen uit de Good Looking stal zoals Big Bud, Makoto en PFM die diep in hun muzikale ziel groeven met toptracks die barsten van de zwoele soul, lome breakbeats en jazzy soundscapes. Nieuweling Vincent neemt maar liefst drie uitstekende tracks voor zijn rekening en grijpt meteen zijn kans. Een zeer veelzijdig artiest, die vooral uitblinkt op het gebied van jazz en funk. Zeer sterk vergelijkbaar met iemand als David Holmes. Het album telt twaalf sterk uiteenlopende tracks, maar zijn samen absoluut een geheel. Zo vinden we twee vooruitstrevende hiphop nummers, een aantal soulvolle grooves, jazzy breaks en funky percussie tracks. Elk genre wordt op zijn sterkst gepresenteerd.

Terwijl het zesde deel van Progression Sessions alweer op het schema staat en albums van Blame en Makoto eraan zitten te komen, blijft de productietrein binnen Good Looking stomen als een wacko! Nog maar net bekomen van uitstekende albums van LTJ Bukem en Big Bud van vorig jaar, een nieuwe Logical Progressions en twee Cookin' verzamelaars dit jaar, wordt er niet bepaald stilgezeten in Hertfordshire, vlakbij Londen. Aan de ene kant wordt je daar als fervente Good Looking verzamelaar wel eens moedeloos van, een extra bijbaantje om de hoge kosten te financieren is namelijk niet misplaatst. Echter vanwege het feit dat de progressie overduidelijk hoorbaar is op elke stukje muziek dat uitkomt op het kwaliteitslabel, blijft ondergetekende zijn allerlaatste centen spenderen aan alles waar een Good Looking-keurmerk zit vastgeplakt. Dat is nu eenmaal een verrijking voor de collectie!

Luisteren naar Eart Volume 5

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws