Jose Padilla - Navigator (Warner)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Jose Padilla is een emotioneel mens. Iemand die veel waarde hecht aan intimiteit, loyaliteit en oprechtheid! Niet alleen zijn karakter kenmerkt deze positieve eigenschappen, maar ook zijn muziek is gemoedelijk, kleurrijk en sfeervol. Het is bijna 24 jaar geleden dat Jose het leven in Barcelona zo zat was, dat hij besloot te vluchten uit het Baskenland. Zijn geboortestad kon hem niet meer boeien en was niet meer inspirerend genoeg om zijn bestaan als dj te realiseren. Hij sprong letterlijk en figuurlijk op de eerste de beste boot die richting de horizon vertrok. Niet wetende waar hij terechtkwam, hoopte hij op meer geluk. Uiteindelijk meerde het schip aan op de plaats van bestemming. Ibiza werd zijn nieuwe bestaan en Cafe del Mar zijn leven...

Hedendaags, met vijfenveertig wijze levensjaren, is Padilla tot de conclusie gekomen dat er van het weelderige Spaanse eiland van weleer geen schrijntje over is. "De Britse muziekindustrie heeft Ibiza vernietigd," klaagde Jose vorig jaar tijdens het Amsterdam Dance Event. "Het gebruikt Ibiza als een marketingtool om meer platen en cd's te verkopen. Ook verscheidene media, zoals alle Engelse muziekmagazines, hebben het op ons gemunt. Gek word ik ervan. En dan die waardeloze progressive house, die kan ik echt niet verdragen. 'Teeny, tiny, techno', vind ik het. Er zit geen bezieling in, geen emotie. Al die Engelsen komen louter om drugs te gebruiken, te dansen op die hyperhouse en om te neuken. Niets meer en niets minder."

Alweer drie jaar geleden stopte Jose Padilla met zijn Cafe Del Mar residentie en de samenstelling van de gelijknamige, succesvolle compilatiereeks. Het album 'Souvenir' bleek een waardig substituut, een parel uit het 'Balearic' muziekgenre. Dit debuutalbum was over het algemeen een fusie tussen Braziliaanse Bossanova en jazzy dansmuziek. De opvolger 'Navigator' is een zeer brede combinatie van pop, rock, soul, jazz, funk, dub en breakbeats, gecombineerd met dromerige soundscapes. Een zeer muzikaal album, waaruit de extreem brede smaak van Jose Padilla blijkt.

Padilla start het album met 'Something', een rokerige poptrack met stoere vocalen van Steve Bennett. Op 'Las Cazuelas' is er vervolgens ruimte voor lome breakbeats, ijle pianoakkoorden, een heuse Spaanse gitaar en jazzy saxofoon- en trompetpartijen. Het meest briljante stukje muziek is de even simpele als doeltreffende titeltrack 'Navigator' (Part 1), waarop enerverend synthesizerzwerk wordt gecombineerd met prachtige, tokkelende gitaren. Werkelijk onovertrefbaar, zo hoort deze muziek te klinken! Voormalig zangeres van de Brand New Havies N'Dea Davenport zingt haar stem schor op 'The Look Of Love', een swingende soulvolle compositie van de bovenste plank. Voor het emotionele nummer 'Adios Ayer' nodigde Padilla doodleuk superster Seal uit, die zijn naam op deze ode aan Cafe Del Mar meer dan waarmaakt. Een prachtige ballade aan de hoogtijdagen van deze wereldberoemde club, waarvan hij helaas geen dienst meer uitmaakt.

"Thinking of tomorrow, with the sunset in my eyes.
I feel everything and sorrow, so I have to say goodbye."


Hoewel Padilla's marathon chillout-sessions bij Cafe Del Mar tot de verleden tijd horen, bewijst de 'melancholische Spanjol' met 'Navigator' nog lang niet uitgeteld te zijn. Sterker nog, productioneel staat Padilla op dit moment aan de absolute top, hetgeen hij aan zijn veelzijdigheid te danken heeft. Een groots album van een muzikant met een torenhoge status! Zonder twijfel een geduchte kandidaat voor ons zomeralbum van 2001!

Luisteren naar Navigator

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws