Compost One Hundred (Compost)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Met een prachtig dubbelalbum viert het Duitse Compost Records haar honderdste release. Acht jaar had het internationaal zeer succesvol opererende label ervoor nodig om het feest van de eerste honderd te kunnen vieren. Volgens velen 'het beste independent label ter wereld'. Deze fantastische verzamelaar spreekt het in ieder geval niet tegen. Ze vieren het feest aanstaande zaterdag, 14 juli, tijdens de openingsavond van "Ten Days Off" in Gent. Een zware delegatie van het label, waaronder Jazzanova, Fauna Flash, Les Gammas en labeleigenaar Michael Reinboth, neemt plaats achter de draaitafels of speelt live om het publiek te laten horen met welke sound Compost is groot geworden. Bij gebrek aan beter spreekt de media veelal over 'nu phusion' of 'nu jazz'.

Iedere noemer doet de smakelijke muzikale cocktail hoe dan ook te kort. Het is een swingende maar vooral vooruitstrevende mix van house, jazz, funk, disco, bossa nova, latin, drum 'n bass, breakbeats en noem maar op. Muziek die gemaakt wordt door artiesten als Jazzanova, Truby Trio, Fauna Flash, Minus 8, Beanfield, A Forest Mighty Black, Syrup, Les Gammas, Salvador Group en Twice. Allemaal leveranciers van vele tracks die op vele loungeverzamelaars terecht zijn gekomen. Maar vaak wel met tracks die er op dat soort verzamelaars toch net even bovenuit staken.

Acht jaar geleden al constateerde de Duitser Michael Reinboth dat er geen echt platform was voor de vernieuwende mix van stijlen die hij hier en daar oppikte. Hij startte zijn eigen label en gaf het de naam 'Compost', dat staat voor COMmunication & POSTmodernity. Als reactie op de harde en minimale techno die Duitsland domineerde, slaagde Compost erin om al snel het zogenaamde 'zwarte geluid' weer terug te laten keren in de dansmuziek. Jazz, funk zelfs al snel de tegenwoordig alom aanwezige disco en al net zo snel Zuid-Amerikaanse ritmes, kregen volop de kans om zich op Compost te ontwikkelen. Het leverde prachtige 12-inches en albums op van de hiervoor genoemde artiesten. In een adem wordt ook altijd het befaamde Weense duo Kruder & Dorfmeister genoemd, maar die brengen hun muziek uit op hun eigen label 'G-Stone'. En dit duo is toch duidelijk toch meer beinvloed door dub dan de meer jazz en funk georienteerde tracks op Compost. Alhoewel de track 'Ten' van Fauna Flash wel erg diep in dubby sferen is gedompeld. Maar dat blijken de befaamde remixtechnieken van de Duitser Pole te zijn.

Met 'Compost One Hundred' krijg je een mooi en compleet overzicht van het vele fraais dat eerder verscheen op het label, naast een aantal exclusieve tracks. De enige naam die op deze verzamelaar ontbreekt is Jazzanova. Maar dit komt omdat deze wereldwijd bekende formatie hun platen uitbrengt op het aan Compost gelieerde Jazzanova Compost Records. Maar niet getreurd, want eerlijk gezegd miste ik ze niet eens. De twintig tracks die op de twee schijven staan bieden namelijk dik twee uur puur luistergenot! Alle hofleveranciers van het eerste uur laten op fantastische wijze horen waarom het label volgens velen tot de beste independent labels van de wereld behoort. Niet voor niets is het Gilles Peterson, eigenaar van het wereldwijd gerespecteerde Engelse label Talkin' Loud, die de zeer complimenteuze linernotes voor zijn rekening neem op de hoes.

Het album opent met 'Galicia' van Truby Trio, dat in de stevige remix van Zero dB duidelijk maakt dat Compost de dansvloer niet schuwt. Helemaal niet zelfs! Een zwaar vervormde baslijn kronkelt over een stevige dansbeat terwijl een sterk repeterende vrouwelijke stemsample de latingrooves verder opzweept. Zelfs een pittige break ontbreekt niet. Het is even wennen als vervolgens het nogal kale ritme van 'Don't Know 2001' van Fauna Flash inzet. Maar als snel volgt die warme baslijn en geven de melodieen en percussie kleur aan de track. Maar het feest begint pas echt als de blazer inzet en een repeterende stemsample het ritme net even dat extra duwtje geeft. Het wordt nog warmer bij de zwoele klanken van het Kyoto Jazz Massive. Hun 'Crossbreed' is een warme Zuid-Amerikaanse track vol jazzy invloeden, lekkere breaks, percussie en sensuele vrouwenvocalen. De temperaturen stijgen verder als de onvervalste jazz van Salvador Group uit de speakers komt swingen! Heftige drums, hihits, blazers, alles zit erin. En als die piano inzet wort stilzitten echt onmogelijk! En dan heb je nog zestien tracks te gaan!
Alles passeert. Van hitsige funky disco tot zwoele jazzy lounge en van opzwepende latin grooves tot ingetogen strings en gitaren op rustig tikkende hiphop beats. Alles vloeit in elkaar over, alles doet het met de ander. Grenzen en stijlen vervagen. Op Compost kan en mag alles. Maar het is indrukwekkend om te horen dat zoveel verschillende artiesten zo'n eensluidende muzikale boodschap kunnen overbrengen. Muzikale vrijheid, daar gaat het om. En het even fascinerende als swingende resultaat daarvan is te horen op 'Compost One Hundred'. Misschien dat 'Nu Phusion' en 'Nu Jazz' niet eens zo gek klinken.

Tekst: Nico

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws