Thievery Corporation - Modular Systems (ESL/Lowlands)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Het houdt maar niet op. Het ene na het andere prachtige album valt momenteel op de mat. Het lijkt erop dat onze zomeralbum 2001 verkiezing een pittige strijd gaat opleveren. Want niemand minder dan het befaamde Amerikaanse duo Thievery Corporation laat met deze verzamelaar van hun eigen label 'Eighteenth Street Lounge Music', overtuigend horen een absolute kandidaat en geduchte tegenstander te zijn!

Al in 1995 stonden Rob Garza en Eric Hilton aan de basis van de zeker zo befaamde New Yorkse club 'Eighteenth Street lounge'. Zes jaar later en de club is wereldwijd een begrip geworden, zonder ook maar ooit ergens te adverteren. Het meest opmerkelijke aan de prachtige drie verdiepingen tellende club is de muziek die er in de drie barren en op de enorme patio klinkt. Die is namelijk helemaal in de stijl van het door Rob Garza en Eric Hilton opgerichte label 'Eighteenth Street Lounge Music', waarop zij zelf onder de naam Thievery Corporation muziek uitbrengen. Al in 1995 jaar dook het duo namelijk de studio in en kwam op de proppen met een smaakvolle cocktail van triphop, jazz, latin, dub, reggae, invloeden uit het Midden Oosten en loom tikkende hiphop beats. Lang voordat wij hier ook maar van het begrip loungen hadden gehoord, lagen ze daar in New York relaxt te zweven op dit soort heerlijke cocktails. En maar al te vaak waren het de eigenaren van de club zelf, Rob Garza en Eric Hilton die onder de naam Thiervery Corporation deze cocktails eigenhandig serveerden!

Vergelijkingen met de Weense grootmeesters van de lounge, Kruder & Dorfmeister, zijn dan ook niet van de lucht. Het aantal overeenkomsten is dan ook opvallend. Beide duo's hebben hun eigen label, hun eigen club, brachten felbegeerde 12-inches uit die vrijwel nergens meer verkrijgbaar zijn, brachten mixalbums uit op de Duitse mixreeks DJ-Kicks en brachten verzamelaars uit van remixen die ze maakten voor andere artiesten. Al maken de artiesten die Kruder & Dorfmeister op hun remixoverzicht hebben staan toch net even iets meer indruk. Het grote verschil zit hem in het feit dat Thievery Corporation al twee fantastische albums op haar naam heeft staan. Terwijl de hele wereld al jaren smachtend naar een echt album van Kruder & Dorfmeister zit uit te kijken.

Modular Systems is geen album van Thievery Corporation maar een overzicht van recent uitgekomen werk op hun label, aangevuld met tracks die nog moeten verschijnen op Eighteenth Street Lounge Music. Een zeer aangenaam extraatje blijken twee eerder verschenen maar zeldzame tracks van Thievery Corporation zelf. Alleen al de track 'Bario Alto' is er een om te koesteren. Een waanzinnig lekkere ritme, tokkelende gitaren en reggae sounds. Een perfecte sound om 's ochtends op wakker te worden. En dat geldt eigenlijk voor het hele album! De Italiaanse bossaboy Nicola Conte is met twee tracks vertegenwoordigd, van zijn debuutalbum dat onder de naam 'Jet Sounds' eerder verscheen op het Italiaanse Schema Records. Dat album krijgt nu onder een andere naam een nieuwe kans op het label van Thievery Corporation. En een beter visitekaartje kan Conte dan niet afgeven dan een remix die het duo maakte van 'Bossa Per Due'. De toch al zeer aangename Zuid-Amerikaanse georienteerde track komt een stuk lomer en relaxter uit de mengtafel van Thievery Corporation. Maar de percussie, repeterende stemsamples en vooral de waanzinnige blazers missen hun uitwerking niet!

Modular Systems barst uit zijn voegen van relaxte muziek die toch net even iets verder blikt dan veel van de lounge die we op verzamelaars tegenkomen. 'For The Trees' bijvoorbeeld van Desmond Williams die lome dub reggae op fascinerende wijze mixt met luchtig rollende drum'n bass ritmes en aangename klanken. Of wat te denken van het meeslepende en betoverend mooie 'Golden Touch' van Blue States. Samengesteld door Thievery Corporation, waarbij geput werd uit al het fraais dat verscheen en gaat verschijnen op hun eigen label 'Eighteenth Street Lounge'. Een combinatie die er ongetwijfeld voor gaat zorgen dat je dit album de hele zomer aan je voorbij hoort trekken.

Luisteren naar Modular Systems

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws