Deep Dish - Yoshiesque 2 (React)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Future of house! I'm praying for all the freaks, I'm praying for all the people in those big dark rooms! I am praying for your mind, body and soul. I'm praying for your future, I'm praying for your love. I'm praying for all the freaks in those big dark rooms! I'm praying for the children of house! Children of house...children of house...

"We willen in navolging van het eerste deel een tijdloze verzamelaar uitbrengen", verzekerde Ali Shirazinia voorafgaand aan zijn dj-set in Amsterdam afgelopen januari. Veel tijd kostte het in ieder geval om aan het gewenste resultaat te komen. Per slot van rekening werd de datum van release keer op keer uitgesteld. Dan weer februari, of maart en zelfs april. Telkens werden de liefhebbers teleurgesteld en moesten zij wachten tot medio juni! Het wachten werd hen wel beloond, want het resultaat mag er absoluut wezen.

De ophef over een mixcompilatie is normaal niet zo groot als bij een studioalbum van een bepaald artiest. Voor de heren Deep Dish gelden echter andere wetten. Als het remix/producer en dj-duo Ali 'Dubfire' Shirazinia en Sharam Tayebi de studio induikt om een mixalbum te compileren, liggen de verwachtingen huizenhoog! Dat is niet meer dan terecht, want met legendarische dj-sets in clubs als Twilo, The End en Amnesia vestigde Deep Dish internationaal de aandacht op zich. Die belangstelling resulteerde in remix-verzoeken van (pop)sterren als Madonna, Gabrielle en Sven Vath. Slechts 1 volwaardig album staat er op hun naam, maar wel een klassieker in het housegenre. De prachtige lp Junk Science uit '98 staat boordevol ongepolijste house, zwoele garage met zoetsappige vocalen en heftige experimentele elektronica. Een absolute mijlpaal in de geschiedenis van dansmuziek, al is het alleen maar vanwege de schitterende track 'Stay Gold' featuring Everything but the Girl!

Na mixcompilaties voor series als DJ's Take Control, One Nation Under House en Cream Separates, verscheen in de zomer van '99 de voortreffelijke dubbelaar Yoshiesque. Destijds een weerspiegeling van het geluid van hun nieuwe Yoshitoshi label, dat gekoppeld werd aan de eveneens nieuwe platenshop in Washington DC. Diepe bassen, weelderige strings en bloedmooie vocalen typeerde het sterke dj-werk van Deep Dish, die een aantal tracks ook op gelimiteerd vinyl liet persen. Het tweede deel, verpakt in een mooi opvallend zeeblauw hoesje, haalt zonder twijfel het niveau van het eerste deel. Alleen gaan de heren, vooral op het tweede schijfje, meer de progressieve housekant op. Maar laten we beginnen bij het begin. Cd 1 start met een typische productie van The Chemical Brothers. Hun remix van Spiritualized's 'I Think I Love You' barst van de emotie en energie, zoals alleen de 'Chemische Gebroeders' met hun muziek kunnen overbrengen. Vervolgens komen mooie, ingetogen tracks van Jori Hulkonen, Azymooth en Soulstice voorbij bouwt het duo geleidelijk op naar een eerste climax. Die volg met de Sollid Sessions remix van het nummer 'What We Do In Life' van Behrouz. Hollandse weelde ten top!

Het tweede schijfje lijkt wederom de pure housekant op te gaan met de opener 'Finally' van Kings Of Tomorrow (wat een prachtig nummer is dat toch!) Het tegendeel blijkt waar, want met het donkere geluid van onder andere Ben Shaw, Roger Sanchez en Humate duikt het duo vervolgens de diepte in. Uitschieters zijn de producties en remixen van Thomas Shumacher, Oliver Lieb en Deep Dish zelf, die met twee imponerende remixen hun specialiteit aantonen. Hun bewerkingen van 'Always Remember To Respect and Honour Your Mother' van Dusted en 'Innocente' van Delerium blinken uit in schoonheid! Yoshiesque deel 2 zal in veel jaarlijsten terechtkomen, ondanks het feit dat het geen echt studioalbum is. De klasse van Deep Dish? Waarschijnlijk wel, want de verzoeken van Global Underground en Twilo om nieuwe verzamelaars te compileren komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Yoshiesque 2, tevens verkrijgbaar op 'five pieces of dj-friendly vinyl', is een schoonheid van een mixalbum en daarom verplichte kost voor alle houseliefhebbers!

Deep Dish: je gebeden worden verhoord!
Luisteren naar Yoshiesque 2

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws