Underground Sound of Lisbon - Etnocity (Universal)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Traditionele Portugese muziek in een modern jasje. Schrik niet, want het is een jasje dat uitstekend blijkt te passen! Het Portugese dj- en producersduo Rui Da Silva en To Pereira, dat samenwerkt onder de naam 'Underground Sound Of Lisbon', levert met 'Etnocity' een opmerkelijk album af, waaraan maar liefst drie jaar is gewerkt. Het traditionele Portugese geluid wordt, met behulp van een aantal eveneens traditionele artiesten, aangepast aan de wensen en eisen van de moderne dansvloeren. Wie wat tokkelende gitaren met een ritmebox verwacht, komt bedrogen uit. Het duo remixt op imposante wijze originele Portugese liederen en levert fraaie eigen tracks aan. Die tokkelende gitaren zijn er zeker. Maar ze zijn slechts onderdeel van een warm en sfeervol geluidsbad waarin kronkelende baslijnen en pompende beats afwisselen met ingetogen dromerige stukken muziek. Het is goddomme zomer en dat zullen we weten ook!

De tokkelende gitaren duiken kortstondig op in de opener van het album, 'Lounge'. Met zijn doffe monotone beats en grimmige sferen vol rondzoemende geluidslagen is dit allesbehalve lounge! Minimale en monotone techno waarmee het duo de naam 'Undergrond Sound Of Lisbon' gelijk even waarmaakt. Belangrijkste invloeden komen overduidelijk van de minimale maar meeslepende dubtechno van de Duitse labels Basic Channel en Chain Reaction. De tweede track 'Saris E Capolanas Remix' levert gelijk al een eerste hoogtepunt op. Daar zijn die tokkelende gitaren weer. Dit keer is het niet alleen het intro voor een lekkere beat, pompende baslijnen, sfeervolle soundscapes en de vocalen van Maria Joao, een legendarische Portugese zangeres. Op de zwoele housetrack krijgt de tokkelende gitaar gezelschap van opzwepend pianospel, dat echt een heerlijke break oplevert! In dik twaalf minuten ervaar je weer eens hoe superrelaxt en tegelijkertijd swingend mooie house kan zijn!

Allerlei bekende en minder bekende Portugese muzikanten, zangers en zangeressen verleenden enthousiast hun medewerking aan het remixen of compleet opnieuw opnemen van het traditionele werk. Het levert een aangename variatie op van veel dwingend dansvloervoer vol prachtige soundscapes, lekker rollende baslijnen en soms behoorlijk stevig knallende beats, afgewisseld met dromerige ingetogen stukken sfeermuziek waarbij je de zon langzaam onder ziet gaan. Opzwepende percussie, pakkende synths en natuurlijk de tokkelende gitaren. En vooral die piano doet wonderen. Zwoele maar uiterst effectieve dansmuziek voor warme zomeravonden.

Luisteren naar Underground Sound Of Lisbon

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws