Basement Jaxx - Rooty (V2)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Simon Ratcliffe en Felix Buxton, beter bekend als Basement Jaxx, hebben met Remedy waarschijnlijk het succesvolste dansalbum van '99 op hun geweten. Hoewel iedereen er nog steeds van uit gaat dat we het hier over een debuutalbum hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Immers, hun echte (droom)debuut op Atlantic Jaxx verscheen twee jaar eerder. Met de Atlantic Jaxx compilatie uit '97 hebben de heren een statement neergezet in de progressie van clubmuziek. Zo vooruitstrevend en uniek als 'Samba Magic', 'Fly Life' en 'Be Free' destijds klonken, zo teleurstellend zijn veel nieuwe nummers op Rooty voor de dansliefhebber. De derde langspeler van het tweetal biedt weliswaar genoeg kwaliteit en luisterplezier in de huiskamer, maar komt in de verste verte niet in de buurt van de eerste twee albums en zal op een enkele track na nimmer de dansvloer bereiken.

"O God", hoor ik iedereen denken, "daar heb je weer zo'n recensent die in de tijd is blijven hangen." Ook hier is het tegendeel waar, want na een objectieve luisterbeurt moet ook ondergetekende concluderen dat Rooty wederom boven de rest uitsteekt. Productioneel gezien staat het geluid als een huis en over de vraag of de muziek futuristisch is, kan maar een antwoord worden gegeven: Jazeker! De Jaxxers hebben met hun sound zelfs de kuddedieren op het verkeerde spoor gebracht, want op geen enkel moment heb je de indruk dat Simon en Felix een bepaalde richting inslaan. En dat is de klasse van Basement Jaxx.

Die klasse kun je ook vertalen in zelfverzekerdheid. Dat blijkt wel uit 'Rooty', die met veel zelfvertrouwen is gemaakt. Hij klinkt zo anders dan de twee voorgangers. De latin-invloeden op 'Remedy' hebben plaatsgemaakt voor gefreakte punk, de swingende sambaballen op de Atlantic Jaxx compilatie zijn verruild voor scheurende gitaren en duistere beats. Natuurlijk blijft de sound kenmerkend voor Basement Jaxx en komen de 2-step beats en r&b totaal niet onverwacht. Neem nu de eerste single 'Romeo', waarop r&b diva Kele Le Roc voor de nodige vocalen zorgt. Het is gewoon een swingende r&b track met veel popaffiniteit. Een nummer bedoeld voor in de hitlijsten, muziek die op kinderfeestjes wordt gedraaid, zo anders...

De tweede single 'Just One Kiss' heeft gelukkig meer kans van slagen op de dansvloer en is bovendien een prima track voor de zomer! Lekkere vocalen, swingende ritmes en pakkende refreinen. Wellicht te volwassen tijdens dat eerder besproken kinderfeestje, maar een prima alternatief voor op een puberale party! De stijgende lijn is aanwezig naarmate het album vordert, of is het gewenning? De tijd zal het leren. Zaak is dat de muziek, hoe toegankelijk ook, de nodige luistervaardigheid vergt alvorens er een definitief oordeel geveld kan worden. Dat bewijzen tracks als 'Broken Dreams' en 'I Want You'. Op de meest vreemde manier slagen de heren er in om een vrolijke brij muziek te maken, waarin tegelijkertijd r&b, 2-step, soul, dance en rockinvloeden de revue passeren.

Op 'Where's Your Head At' gaat de beuk erin! Een dwingende technobeat wordt ondersteund door schreeuwende vocalen en scheurende gitaren. Dit nummer had tijdens de live-optredens op Pinkpop en Drum Rhythm het meeste succes, tezamen met 'Do your Thing'. Een onwijs vette, funky pianosample die ondersteund wordt door een hypnotiserende housebeat. Met dit nummer brengen de heren de essentie van Basement Jaxx enerzijds en de dansbaarheid van de voorgaande albums anderzijds naar voren. Met Rooty doet Basement Jaxx doodleuk zijn eigen ding. En die eigenzinnigheid zal ongetwijfeld slagen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws