Project 2000 - It's About Time (Therapy)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Dat werd hoog tijd!

In het najaar van 1999 wint Project 2000 op overtuigende wijze de Heineken Crossover Award. Project 2000 blijkt een voortreffelijke live-act die op het podium vergelijkingen oproept met de podiumverrichtingen van Roni Size's Reprezant en 4 Hero. Geen misselijke vergelijkingen. Maar dat is niet zo vreemd als je weet dat de drijvende kracht achter de band, producer Rob Gaasterland, een indrukwekkende staat van dienst heeft binnen de funky jazzdance-scene. Als producer was Gaasterland eerder al betrokken bij albums van o.a. New Cool Collective, Saskia Laroo, Hans Dulfer en zijn eigen Hit The Boom. Achter de schermen van Project 2000 speelt bovendien DJ Thimbles, labelbaas van Therapy Records, een belangrijke rol. Hij kijkt mee over de schouders van de bandleden, maar nog veel belangrijker, Thimbles blijkt die belangrijke schakel tussen de dansvloer en de band.

In 1997 ontstond het idee voor Project 2000. Gaasterland sloeg de handen ineen met die van de Amsterdamse techno en trancemuzikant Daniel Testas. Vanaf het begin draaide het bij het duo om swingende, funky ritmes die op het podium via vele improvisaties tot stand kwamen. Vooral jazzy drum 'n bass ritmes waren nadrukkelijk aanwezig in de sets. Het ongedwongen karakter en vooral de open minds van het duo zorgden ervoor dat steeds meer muzikanten en dj's het podium opklommen om te jammen. Voor veel van hen bleef het tot een eenmalige performance maar de Senegalese zanger Mola Sylla, de Bulgaarse drummer Kalin Veliov, de fluitist Praful en MC Mellow Mac bleven hangen. Al in 1998 en in de loop van 1999 speelde de band met ongekend succes op Noorderslag, Lowlands, Dance Valley, Drum Rhythm, de Uitmarkt, Bevrijdingspop en natuurlijk in het clubcircuit. De Heineken Crossover Award bleek weer een stap op de ladder en de band dook de studio om te werken aan een album.

Begin 2000 verscheen 'It's About Time'. Een fantastisch album dat als een uitdagende en swingende smeltkroes van stijlen en culturen langs je heen trekt. Speciaal voor de release van de gelijknamige nieuwe single is het album opnieuw uitgebracht. De single 'It's About Time' is in de nieuwe versie als bonus opgenomen op de rerelease. Niks mis mee maar degene die het album al hebben hoeven daar niet voor de winkel te rennen. Nee, het gaat om de mensen die dit album nog niet ontdekt hebben. die mogen best een sprintje trekken naar hun favoriete platenboer om op zijn minst daar het album toch eens te gaan beluisteren.

'It's About Time' is namelijk een waanzinnig goed album dat veel moois te bieden heeft. Drum 'n bass ritmes zijn nog steeds aanwezig maar domineren niet langer. Op het album gaat het om jazz en funk. In welke verpakking het ook komt. Gaasterland en consorten weten dondersgoed waar ze mee bezig zijn. Het is een behoorlijk ervaren groepje bij elkaar. En dat is verdomd goed te horen ook. Kraakheldere producties met veel aandacht voor details. De wijze waarop wereldmuziek wordt verwerkt in de electronische dansritmes is indrukwekkend. De strings zijn wonderschoon, de blazers meeslepend en de ritmes veelal opzwepend funky. Net zo gemakkelijk schotelt de band ons lome reggaeritmes voor of net zo lome jazzy lounge. De vocalen zijn krachtig en fascinerend. Maar het gaat toch om het ritme. En dat nodigt uit tot bewegen. Of het nou als stevig drum 'n bass ritme, reggae of als breakbeats wordt voortgestuwd. Project 2000 swingt tot op de internationale podia toe.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws