King Britt presents Sylk 130 (Six Degrees)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Made the hair on the back of my neck stands up...The King is back! (Mixer Magazine-UK)

Het eerste deel uit de Sylk 130 serie 'When The Funk Hits The Fan' veroorzaakte een krater in het discolandschap. Ook de typische soul, jazz en funk uit de 'seventies' werden op de verbazingwekkende lp in een jaren negentig sausje gedrenkt. Met het tweede deel 'Re-Members Only' is dj/producer King Britt in de jaren tachtig beland en dus tien jaar verder. De tijd dat Sister Sledge, De La Soul en ABC furore maakten. Deze artiesten fuseert de uit Philadelphia afkomstige muzikant met het geluid van nu. "Elke muziekstroming wordt twintig jaar later gerestyled," meent Britt, zelf al zo'n tien jaar behoorlijk productief. Nadat hij in '90 Josh Wink ontmoet en ze samen de danskraker 'Tribal Confusion' alias E-Culture uitbrengen, richten ze het Ovum label op. Voor het duo is dat het begin van een glansrijke carriere en bovendien de blauwdruk voor de 'organische elektronica met soul', zoals King het verwoordt.

De laatste tijd lijkt het er sterk op dat muziek van de jaren tachtig hedendaags meer indruk maakt, dan toen daadwerkelijk het geval was. Bob Sinclar zijn nieuwe single Darlin' met James 'D-Train' Williams, de talentvolle Nederlander Bastian die terugblikt naar de hoogtijdagen van Prince en King Britt die op zijn nieuwe album samenwerkt met belangrijke exponenten uit de 'eighties'. De synthpop van Martin Fry van ABC, de zwoele vocalen van Kathy Sledge of de oldskool raps van De La Soul's Trugoy en Pos. Het werkt in ieder geval wel, want als muzikant bereik je in een klap meerdere generaties. Met de Sylk 130 serie van drie hoopt de even vooruitdenkende als terugblikkende muzikant een grote doelgroep te bereiken. Het ziet er naar uit dat het hem gaat lukken ook! Met het eerste deel uit '98 bracht hij mensen uit de jaren zeventig in ontroering en op de derde lp zal de sympathieke producer zich op de toekomst gaan richten. Het staat vast dat King Britt door zijn veelzijdigheid nooit ten onder zal gaan aan zijn eigen stijl, hetgeen in het verleden met veel muzikanten gebeurde. Als dj is dat een heel ander verhaal, want de dertiger uit Philadelphia bezit achter de draaitafels een eigen kenmerkende sound. Zijn fusie van hiphop, soulvolle house en funky techno kwam onlangs uitstekend tot zijn recht op de dansvloer van de Amsterdamse Escape tijdens Chemistry.

Het gevarieerde geluid op 'Re-Members Only' komt grotendeels dankzij de inbreng van belangrijke muzikanten uit de jaren tachtig, zoals de jazzy saxofonist Grover Washington Jr., Yazoo's zangeres Allison Moyet of rapper Trugoy van De La Soul. Dit album is het verhaal van een dj die als radiojockey bij het station Wish 130 terechtkomt en tekst en uitleg geeft wat de essentie van de plaat is. Een ode aan de tachtiger jaren, twintig jaar terug, het kan ook in deze tijd. Je moet er alleen wel even voor in de stemming zijn om de muziek van King Britt te kunnen waarderen. Na een korte intro begint Britt zijn album met de ingetogen song met Alyson Moyet, waarin vooral de nadruk op zuivere pianosolo's wordt gelegd. Vervolgens is het tijd voor pure funk! Martin Fry (ABC) doet het net zoals Prince het twee decennia terug deed: very funky popmusic! Evenals zangeres Twyla, die op 'I Can't Wait' terugkeert naar de hoogtijdagen van de funkmuziek. De wat latere discomuziek, hier ook meer neigend naar de eighties pop, komt met medewerking van Kathy Sledge. 'Rising' is gewoon een lekkere meezinger en het zal me niets verbazen als dit een bescheiden hit gaat worden! Ook geweldig zijn de tracks 'All The Way Live' met rapper Capitol A en zonder twijfel het beste nummer op dit album is '84 Fantastik' featuring hiphoppers C Knowledge and The Cosmic Funk Orchestra, waarin gouden kettingen, rondhuppelende negers en lyrics zoals 'The beats don't quit, the beats don't stop, because the vibe don't quit!! Let's get smoked out, everybody, Allright!!' Te heftig voor woorden, of heftige woorden, dat kan natuurlijk ook.

Veelzijdigheid is met een woord de juiste beschrijving van Re-Members Only. Dertien nummers die allemaal verschillende invloeden hebben, maar wel uit hetzelfde tijdperk komen. Of deze eighties rivival als geroepen komt, valt echter te betwijfelen, want eerlijk gezegd wordt het allemaal een beetje to much! Die eigthies kennen we nu zo onderhand wel. Het is ten eerste geen nieuwe muziek en ten tweede lijkt het er wel op dat elke producer zijn invloeden uit dat tijdperk haalt. Toch barst dit album van de vette funk, zoetsappige disco en kwaliteitspop, hetgeen de lp het aankopen meer dan waard maakt. Let er wel op dat je de muziek al vaak genoeg gehoord hebt en als je voor vernieuwing gaat, dien je nog een jaartje op King Britt te wachten. Het derde deel uit deze Sylk 130 serie richt zich op de toekomst. Vol verwachting klopt mijn hart...

Luisteren naar Re-Members Only

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws