Stacey Pullen - Todayisthetomorrow... (Virgin)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Stacey Pullen tijdens DEMF 2000:
"Als kind zong ik altijd dat liedje 'Hello Detroit' en dat is natuurlijk niet gek als liefhebber van technomuziek. Detroit is de plaats waar het allemaal begon. Juan Atkins die met Cybotron de eerste technoproducties aflevert, Kevin Saunderon zijn wereldwijde succes met Innercity. Wat hadden we toen toch 'Big Fun!' Persoonlijk is die andere founding father van deze sound erg belangrijk geweest. Derrick May gaf me inspiratie en hielp me bij mijn ontwikkeling als DJ en producer. 'I like to thank all of those who have been involved with the development of Detroit and techno taking over the world, so now it's our time to take over Detroit!'" Het zijn de legendarische woorden van Stacey Pullen voorafgaand aan zijn heftige DJ set op de eerste editie van DEMF vorig jaar, georganiseerd door enkele belangrijke pioniers zoals Carl Craig en Derrick May.

Detroit is het Bethlehem van de overtuigde Christen, het Walhalla van de Germaanse Mytholoog of de ijsberg van de Titanic. Ironisch genoeg genieten grote technonamen zoals Stacey Pullen, Richie Hawtin, Jeff Mills, Kenny Larkin en Robert Hood (to name a few) in Europa meer bekendheid, dan in hun eigen woonplaats. Als je aan de gemiddelde inwoner uit Detroit vraagt wie Robert Hood is, zal die je geheid confronteren met die wereldberoemde schutter uit het bos van Nottingham, maar niet met de uitstekende technopurist die samen met Jeff Mills aan de basis stond van het succesvolle Axis label. Vanwege die onwetendheid van veel Amerikanen is het DEMF zo belangrijk. Als je in de gelegenheid bent om tijdens het laatste weekend van mei naar de Amerikaanse 'motorcity' over te vliegen, valt dat zeker aan te bevelen! Genoeg hierover, nu aandacht naar het nieuwe album van Stacey Pullen.

Today-is-the-tomorrow-you-were-promised-yesterday is zoals de titel aangeeft vooruitstrevende muziek die eigenlijk jaren geleden al werd gemaakt. Niet voor niets staan er op het album een aantal tracks die al een tijdje in het equipement van Stacey verborgen zaten, maar nooit werden uitgebracht. Misschien klonk de muziek op dit album wel te futuristisch tot aan de dag van vandaag. Niemand zal er ooit achter komen hoe een track als 'Futuristic Freak Queen' het twee jaar terug had gedaan. Zelfs nu moeten we er nog even aan wennen, maar na een aantal luisterbeurten ga je de muziek waarderen en sterker nog; begrijpen. De sound is jazzy, soulvol en barst van de funk! Moderne funk welteverstaan of zoals Stacey het zelf verwoordt 'organische funk met Afrikaanse roots'.

Net als 'Freeworld', ook al zo'n merkwaardige track die geweldige soundscapes, dwingende ritmestructuren heeft en bovendien erg sterk is gearrangeerd! Deze muziek is zo vooruitstrevend dat het er op lijkt dat de definitieve doorbraak hiervan nog wel een aantal jaren op zich laat wachten. De fantastische track '40th Street Black', waarin een jazzy compositie wordt omgedoopt tot swingende bigband-achtige techno, bevestigt dit nog maar eens! Dit heb je nog nooit gehoord, echt niet!? Wellicht de toekomst van de techno? We zullen zien. Stacey doet in ieder geval een goede gooi naar het inblazen van nieuw leven in de uitgekauwde technoscene.

Alhoewel; de nummers 'Vertigo' en 'Tsunami' blikken nog wel even terug naar de hoogtijdagen van Derrick May en Kenny Larkin, maar wel gedrenkt in een moderne technosausje van meesterkok Pullen. Elke track heeft zo zijn eigen verhaal en eigenlijk kun je alle nummers los van elkaar beschrijven, maar dan verklappen we waarschijnlijk teveel. Zaak is om 'Today-is-the-tomorrow-you-were-promised-yesterday' zo snel mogelijk aan te schaffen en jezelf het geduld te geven om deze fantastische muziek tot je te nemen! Echt, na een aantal luisterbeurten zul je begrijpen wat Pullen met zijn muziek wilt overbrengen. Vernieuwing, futurisme en bovendien kwaliteit! Dit is de bijbel van de techno van morgen! 'Stacey Pullen is tomorrow and promised me that today!'

Luisteren naar het album van Stacey Pullen
Meer info over het DEMF

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws