NuBreed - Sander Kleinenberg (Clubboxed)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Na Anthony Pappa, Danny Howells en Steve Lawler is het de oer-Hollandse Sander Kleinenberg die gewoon eventjes zijn kunsten mag vertonen op het internationaal zeer gerespecteerde GlobalUnderground label. Weliswaar op het sublabel Nubreed, dat speciaal bedoeld is voor aanstormend talent, maar dat mag de pret niet drukken. Helemaal niet zelfs! Aan de 28-jarige Sander Kleinenberg namelijk de eer om voor de eerste keer Nederland via dit gewaardeerde progressive house platform wereldwijd onder de aandacht te brengen.

Samen met Per organiseert Kleinenberg in Nederland de Earth-feesten in Amsterdam. Beiden zijn tevens resident-dj van Earth. Daarnaast nodigt het duo voor ieder feest vooral Engelse gast-dj's uit, waaronder dj's als Nick Warren, Anthony Pappa en Danny Howells. Het zijn vaak dj's die je niet al te vaak tegenkomt op de Nederlandse feesten, maar die zeker garant staan voor een avond kwaliteit vanachter de draaitafels. Omgekeerd prijkt de naam van Kleinenberg veelal op de flyers van Engelse feesten. De Nederlandse dj en producer woont inmiddels in Londen. Want als producer en dj is het toch vooral Engeland waar zijn ster inmiddels grote hoogten heeft bereikt. Zijn platen vinden gretig hun weg naar de platenkoffers van dj's als Sasha, Danny Tenaglia en Deep Dish, die tot zijn groeiende schare fans behoren. Geen feest of zijn naam prijkt hoog op de flyer. Cream in Liverpool, Gatecrasher in Sheffield, Kleinenberg staat er op vaste basis achter de draaitafels. Ook in Nederland vind je hem zeker op veel feesten. Toch heeft hij hier niet de naam en het respect dat hij verdient. En dat hij dat verdient kan ik na veelvuldige beluistering van zijn mixalbum voor Global Underground alleen maar uitschreeuwen.

(Ook?) ik was zo naief en kortzichtig om Kleinenberg in het progressieve trance hokje te stoppen. (Ook?) ik rende op feesten naar de zaal waar een Engelse of Amerikaanse dj stond te beuken. Wat van ver komt, is toch altijd lekker? Als je net zo kortzichtig bent geweest als ik, koop dan snel dit album en sla jezelf voor je kop. Dit heb je dus gemist op al die feesten waar Kleinenberg stond te draaien, maar waar de internationale collega's toch weer de aandacht kregen. Ik sla mezelf in ieder geval voor mijn kop. Want dit is echt een waanzinnige mix! Kleinenberg: "Als dj wil ik het publiek blijven boeien met verschillende platen. Ik hoop dat ze daardoor openstaan voor muziek waar ze normaal niet naar luisteren. Dat is voor mij de uitdaging. Als je commerciele trance draait, heb je dat effect gewoon niet. Het is instant muziek. Handjes in de lucht en dan blijft er niks anders over dan blijven herhalen. Het slaat dood. Ik hou van een beetje tegendraads, van soulvolle, spannende house." En dat had hij niet beter kunnen zeggen!

Maar liefst 24 tracks mixt Kleinenberg aan elkaar, verdeeld over twee schijven. De opbouw van het album is opmerkelijk ingetogen maar echt ongelooflijk mooi. Kleinenberg heeft de reputatie dat hij zijn publiek graag uitdaagt en zijn hoogtepunten niet te snel prijsgeeft. Ook op Nubreed werkt hij volgens dat principe. Verwacht geen knalset vol climaxen. Nee, de mix van Kleinenberg onderscheidt zich van het gros door de bijzondere platenkeuze en hypnotiserende opbouw. Het album barst uit zijn voegen van de mooie, sensuele en soulvolle diepe house. Te veel artiesten om op te noemen, maar er staan in ieder geval een aantal bijzondere en exclusieve remixen op, die de aanschaf sowieso al waard maken.

Dat een plus een nog steeds drie kan zijn, bewijst Kleinenberg. Want hoe mooi de platen ook zijn, bij een mix wil je ergens mee naar toe worden genomen. Zeventig minuten alles om je heen vergeten, gewoon even lekker uit je dak kunnen gaan. En dat is precies wat Kleinenberg biedt! En nog twee keer ook! Die sensuele vocalen, prachtige melodieen en knallende beats. Alles loopt vloeiend in elkaar over, en het bouwt en bouwt. Tergend traag werkt Kleinenberg naar de hoogtepunten. Veel platen zijn op zich al een hoogtepunt. 'Innocente' van Delerium bijvoorbeeld, of het heftig swingende 'Stay with mee' van Virtuoso. Prachtige diepe vocale progressieve housetracks die Kleinenberg net zo mooi achter elkaar plaatst. Ongelooflijk, wat is dit een waanzinnig diepe mix. En ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Kleinenberg zuigt je op om je vervolgens helemaal los te laten gaan. En dat gevoel blijft onbeschrijflijk!

Luisteren naar NuBreed

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws