Dub Nummer Drie (Dub)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Het wordt me te veel! Zoveel fantastische muziek van Nederlandse bodem is bijna niet goed voor lichaam, geest en portemonnee! Naast hofleveranciers van betoverende muziek op het lage tempo als 'Delsin Records' en 'Music For Speakers' blijkt het Rotterdamse 'Dub Recordings' ook nog eens in staat om werkelijk de mooiste en meest bizarre muziek uit verschillende Nederlandse breinen te persen. Het label draagt de subtitel 'the finest in electronic' en een betere omschrijving kan ik niet verzinnen voor de gruizige beats en betoverende klanken die op de argeloze luisteraar worden losgelaten!

Alle artiesten op DUB opereren een heel eind van de dansvloer. Het is de muziek die het Engelse duo Autechre, het Duitse Funkstorung en onze eigen Speedy J op hun albums tentoonspreiden. Ik weet het, niemand bij Dub zit op vergelijkingen te wachten. Maar het biedt altijd zulke mooie aanknopingspunten om duidelijk te maken waar het om gaat. Want het is zeker geen gemakkelijke kost, dat is waar. Maar wel verdomd spannende kost. Krakende en schurende beats, ritmes die over elkaar heen duikelen, prachtige melodieen en klanken die met ziel en emotie uit de machines lijken te zijn geperst. En laten we eerlijk zijn, veel artiesten zouden het helemaal niet erg vinden als hun werk met dat van mannen als Autechre, Speedy J, Funkstorung wordt vergeleken!

Blikvanger van DUB is het Nederlandse duo Funckarma dat inmiddels op heel wat internationale waardering en belangstelling mag rekenen. Hun debuutalbum 'Parts' liet goed horen dat we hier te maken hebben met een veelbelovend duo. De opvolger is momenteel verkrijgbaar, helaas alleen op vinyl. Ook live weet het duo van wanten, en het bracht ze inmiddels tot het voorprogramma van het Engelse duo Plaid (voor de freaks, tweederde van de succesvolle maar helaas ter ziele gegane formatie Black Dog). Op Nummer drie is Funckarma vertegenwoordigd met twee tracks en het duo doet precies wat van ze verwacht wordt. Knetterende, krakende en schurende beats die het afleggen tegen die betoverende klanken. Het is de muziek die Autechre had kunnen maken, als ze zich niet hadden verloren in hun onbegrijpelijke wiskundige benadering van ritmes.

Maar er staat veel meer op DUB Nummer drie! Ook het buitenland is vertegenwoordigd met het Duitse duo Swap en de Amerikanen Syndrone en L'usine. Maar chauvinistisch als we zijn, bestempelen we het schijfje maar gewoon als oer-Nederlands, en koesteren we het ook op die manier! Alle producers verkennen de mogelijkheden van hun apparatuur en weten op verrassende wijze toch de mooiste ritmes en pakkende melodietjes uit de verzameling eentjes en nulletjes te toveren. Het is een mengeling van eerder verschenen materiaal en nog niet uitgebracht werk. Het is een label dat schreeuwt om aandacht. Het zijn artiesten die ongetwijfeld nog veel van zich gaan laten horen. Maak daarom vandaag kennis met de muziek van morgen!

Info at Clone Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws