Rae & Christian - Sleepwalking (Pias)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Hun debuutalbum 'Northern Sulphuric Soul' sloeg in als de spreekwoordelijke bom. Het uit Manchester afkomstige duo Rae & Christian doet het met hiphopbeats, soul en een dosis funk. Het succes van hun debuut zorgde voor een langdurige tournee die ze wereldwijd op vele podia bracht. Vorig jaar maakte het duo veel indruk met hun spetterende optreden op het Drum Rhythm Festival. Met een groot aantal muzikanten en gastvocalisten bracht het duo groovy improvisaties vol vette hiphopbeats en funky baslijnen. Het technisch zeer bekwame duo bracht muzikanten en vocalisten uit uiteenlopende stijlen en genres op het podium bij elkaar en bouwde een swingend feest van het geheel.

Ook op plaat werkt het duo graag samen. Op hun debuut was het de hiphopformatie The Jungle Brothers die hun mond mochten opentrekken op enkele tracks. Ook voor de opvolger wist het tweetal een hiphopformatie van naam te strikken. Dit keer nemen de mannen van The Pharcyde de raps op twee tracks voor hun rekening. Maar dat is nog maar een naam van de indrukwekkende lijst gasten die aan hun tweede album meewerken. Het album barst werkelijk uit zijn voegen van de grote namen die meewerken. Legendarische soulheld Bobby Womack zingt op twee tracks en de even legendarische reggaeformatie The Congo's nemen de vocalen en blazerssectie voor hun rekening op het ingetogen 'Hold us Down'. Daarnaast nemen zangeressen als Kate Rogers, Tania Maria en Siron de vocalen op diverse tracks voor hun rekening.

Maar dat is gelijk ook een minpunt van het verder voortreffelijk en strak geproduceerde album. Rae & Christian lijken onder te sneeuwen bij al die namen die om aandacht schreeuwen. Het is dan ook een verademing om de instrumentale tracks te horen. Het duo weet dondersgoed hoe ze lekkere relaxte muziek moeten maken en laten dat horen op nummers als 'Trailing In The Wake' dat begon als een remix voor de Manic Street Preachers, maar nooit het daglicht zag, en vooral het spannende en opzwepende 'Ready To Roll'. Op alle andere tracks maakt het producersduo zich wel erg ondergeschikt aan de "grote namen".

Het album opent met 'Blazing The Crop' waarin het duo al scratchend een brug slaat tussen het nog meer hiphop georienteerde debuut en de naar pure soul neigende opvolger. Ingetogen hiphopbeats nemen ook op 'Sleepwalking' een belangrijke plaats in. Maar de sfeer die het album uitademt is toch vooral soul. Een hoogtepunt is het prachtige 'Vai Viver A Vida' waarop de Portugese Tania Maria in haar moedertaal zingt over prachtige strings. 'Sleepwalking' is absoluut een heerlijk album. Maar het is wel een braaf album. Het duo heeft alle scherpe randjes verwijderd en stelt zich gedienstig op richting de legendarische helden. Best logisch, maar de groovy improvisaties die ze op het podium brengen hadden best wat meer in de opvolger mogen terugkeren!

Luisteren naar Sleepwalking

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws