Kruder & Dorfmeister - The G-Stone Book (G-Stone Recordings)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Erg scheutig met interviews en informatie is het Weense duo Kruder & Dorfmeister nooit geweest. Alleen daarom al is het fraaie boekwerk dat nu is verschenen de moeite meer dan waard. Via allerlei exclusief fotomateriaal, verhalen, verslagen, correspondentie en overzichten verschaft het duo eindelijk eens wat meer achtergrondinformatie over zichzelf en hun label G-Stone. Toch is het de ingesloten cd die het werkelijke verhaal van Kruder & Dorfmeister en het label vertelt. Het bijgeleverde album blikt namelijk terug op het vele fraais dat het Weense duo de afgelopen jaren op hun eigen label uitbracht onder namen als Kruder & Dorfmeister (uiteraard), Tosca, Peace Orchestra, Sugar B., Walkner-Moestl., Kieser-Velten, Farda P. en Stereotyp + Soothsayer. Van iedere release op G-Stone hebben ze een track gekozen en op deze verzamelaar geplaatst.

Het duo vraagt zich in de inleiding van het boek (336 pagina's!) af wie in hemelsnaam geinteresseerd is in een boek. "Who the fuck needs a book?, Who cares at all? Do you really need a best-of grafix and artwork from some guys who call themselves Kruder & Dorfmeister?" Nou heren, als u het op deze wijze verpakt en er ook nog eens twaalf heerlijke tracks tegenaan gooit, waarom niet? Natuurlijk, het kost weer een paar centen. Voor zes tientjes ben je eigenaar van het dikke boekwerk inclusief de cd. De echte spotters hebben het verzamelde werk van de twee natuurlijk al lang in hun bezit. Maar het boekwerk maakt de aanschaf van dit overzichtwerk toch wel weer waard. Schitterende foto's van het duo met Bill Clinton, tongzoenende dames, een impressie van The Love In 1999 ter gelegenheid van de release van Peace Orchestra's album, vele artistieke foto's van het duo en vrienden etc. etc. etc. Dik driehonderd pagina's worden gevuld met onthullend fotomateriaal en informatieve teksten over de scene en de internationale hype waarin het duo terecht is gekomen. Gewoon lekker plaatjes kijken terwijl de heren je onderdompelen in hun rustgevende klanken en trippy beats. We rollen er nog maar een, blazen wat kringen richting plafond en staren verbaasd en verontrust naar die enorme lap tong die de ene dame bij die andere naar binnen duwt!

Lang voordat de term lounge werd uitgevonden bestookte het tweetal de wereld met heerlijke dopey, rustgevende, zalvende, hallucinerende en trippy muziek. Nog steeds is het wachten op een album onder de naam Kruder & Dorfmeister. Maar zolang ze fantastische albums onder namen als Tosca (Dorfmeister) en Peace Orchestra (Kruder) blijven uitbrengen en op werkelijk meesterlijke wijze tracks van anderen blijven verbouwen, kunnen we leven met dit soort overzichten. In 1999 verscheen de dubbelaar 'The K&D Sessions' waarop het duo laat horen wat ze uitspoken met tracks van artiesten als Depeche Mode, Roni Size, Alex Reece, Rockers Hifi, Bomb The Bass, David Holmes en Lamb. Vele remixverzamelaars volgden, maar het niveau van 'The K&D Sessions' is nog niet gehaald. Ook met het G-Stone Book laten ze horen niet voor niets in de voorhoede van relaxte muziek te opereren. Veel tracks zijn inmiddels grijsgedraaid en verschijnen te pas en te onpas op loungeverzamelaars. Kruder & Dorfmeister zijn hofleveranciers geworden voor de loungescene. Laat je daardoor niet afschrikken. Dit illustere duo maakte deze muziek al voordat het hip en trendy werd om je vol te vreten aan Spaanse tapas en vol te gieten met onduidelijke en veelal niet te betalen cocktails. Plunder je eigen koelkast, koop een familiezak wiet en knikker deze cd in je speler. Dat is pas loungen!

Bekijk en beluister The G-Stone Book

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws