The Orb - Cydonia (Island)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

De Engelse formatie The Orb schreef begin jaren negentig muzikale geschiedenis met het album 'Adventures Beyond The Ultraworld'. Onder de subtitel 'Ambient House For The E Generation' zette het collectief een album in elkaar vol zweverige soundscapes, rokerige dubritmes en ontelbare samples. Een succesvolle tegenhanger voor de compromisloze acid house dat de dansvloeren iedere minuut domineerde. Het album werd voorafgegaan door een single met de lange titel 'A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules From The Centre Of The Ultraworld'. Deze 20 minuten durende single is opgebouwd rondom de sample Loving You van Minnie Ripperton en bezorgde The Orb zijn eerste wereldwijde succes. Het debuutalbum staat algemeen als klassieker te boek en mag gewoon in geen enkele collectie ontbreken. Al is het maar om klassieke tracks als 'Little Fluffy Clouds' en Towers of Dub' regelmatig langs te laten komen, terwijl je grote kringen richting het plafond blaast.

Het grootste succes behaalde The Orb al in 1992 toen het met de 40 minuten durende single 'The Blue Room' en het album 'U.F.Orb' op nummer 1 binnenkwam in de single charts en de album charts in de UK. De basisbezetting van The Orb, frontman Alex Paterson, engineer Kris Weston en man-achter-de-schermen Thomas Fehlmann, werd op iedere track uitgebreid met verschillende producers en muzikanten. The Orb is dan big business en remixt iedereen van Erasure tot Dave Stewart, van Depeche Mode tot de BeeGees en van Front 242 tot Primal Scream. Het overzicht van de remixen die The Orb inmiddels heeft gemaakt is niet meer bij te houden. Op www.theorb.com staat de complete discografie van de band inclusief de ontelbare remixen. De remixen van The Orb zijn direct herkenbaar. Een minuscuul fragmentje van het origineel wordt in een lekker dubby ritme geplaatst en vele stemsamples leiden je er tussendoor.

Als alle compilaties, remixoverzichten en live albums buiten beschouwing worden gelaten is 'Cydonia' het zesde Orb album in dik tien jaar. Volgens velen is 'Cydonia' het meest toegankelijke Orbalbum tot nu toe. En dat feitelijk alleen omdat The Orb voor het eerst met een aantal vocalisten werkt in plaats van de sampler zijn werk te laten doen. Op lekkere trippy poptracks als Once More, Ghostdancing en Centuries nemen de Japanse Aki Omori en Nina Walsh (ex Sabres of Paradise) de vocalen voor hun rekening. Het schrijven van songs is misschien niet Alex Paterson's sterkste kant, fascinerend zijn deze tracks zeker. Heerlijk relaxte triphop nummers die onmiskenbaar het stempel van The Orb dragen.

Toch is Cydonia vooral het album van de terugkomst van The Orb. "I wanna take The Orb back into the ambient world", zei Alex Paterson tijdens een recent interview (zie BG Magazine 1). Op plaat slaagt de band daar in ieder geval goed in met het prachtige 'Terminus' waarop flarden van Robert Fripp's gitaarspel op Orbiaanse wijze door de mengtafel worden gehaald. De geoefende luisteraar hoort hierin direct het fantastische album FFWD dat The Orb samen met Robert Fripp een paar jaar terug opnam. Alhoewel het niet mee zal vallen om dit album nog te vinden, mag ook het breekbare ambient meesterwerk FFWD eigenlijk in geen collectie ontbreken. Maar The Orb wil veel meer dan ambient.

Nog steeds schuwt de band geen enkel muzikaal experiment. Wat te denken van het energiek ratelende 'Thursday Keeper' waarop trompetgeschal een stevig drum 'n bass ritme nog verder opzweept en dubby klanken stuwende synths afwisselen. Of het ingetogen maar verdomd spannende 'Hamlet of Kings' dat mede geproduceerd werd door Witchman. Het zijn opnieuw de instrumentale tracks waarmee The Orb de meeste indruk maakt. Industriële beats wisselen met een stevige vierkwartsmaat, Oosterse klanken met trompetgeschal. 'Cydonia' is gewoon The Orb en toch weer zo verrassend. 'Cydonia' is hallucinerend, uitdagend, dansbaar, grappig, zweverig en stekelig. En zo horen we The Orb het liefst. En na drie jaar wordt het ook weer de hoogste tijd voor een optreden in Nederland!

Luisteren naar Cydonia

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws