Komfort.Labor 01 compiled by ~Scape (VMF Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Altijd al is Duitsland een belangrijk leverancier geweest van vooruitstrevende muzikanten die zich met elektronica bezighielden. Een van de huidige belangrijke knoppendraaiers is Stefan Betke, bij de liefhebbers beter bekend als Pole. Onder deze naam knutselt de Duitser in de studio met zijn apparatuur en tovert daar bedwelmend mooie dubby techno uit op een laag tempo. Minimale en monotone ritmes, vaak zonder beats, met dubeffecten als speldenprikken in het hallucinerende gezoem vol kraken, tikken en ruis.

Stefan Betke leerde zijn kunsten in de studio van het befaamde Basic Channel label, dat helaas is gestopt. Dochterlabel Chain Reaction daarentegen bestaat nog wel. En met regelmaat verschijnt daarop prachtig werk van artiesten als Vladislav Delay en Fluxion. Diepe minimale techno die ver verwijderd is van de dansvloer. Maar zo'n diepe trip zul je niet snel vinden op de dansvloer. Ritmes die zuigen, rondzoemende geluidslagen die zich naar binnen dringen, dwingende baslijnen, dubby geluidseffecten. Bedank onze minister nog eens voor het gedoogbeleid, zet een koptelefoon op en je weet werkelijk niet wat je overkomt.

Naast dj en producer is Stefan Betke de stuwende kracht achter ~scape, het label en de maandelijkse clubavond. Zowel op het label als tijdens de clubavonden is het deze hypnotiserende techno die domineert. Als een soort ambassadeur van dit geluid krijgt Betke voor de nieuwe serie 'Komfort.Labor' de gelegenheid het geluid in al zijn vormen aan ons te presenteren. Daarvoor koos hij tracks van artiesten als Vladislav Delay, Kit Clayton, Dr. Rockit, Flanger, Nils Okland, Low Res, Farben en zichzelf. Allemaal geluidsknutselaars en knoppendraaiers die zich bedienen van bovengenoemde ingredienten. Flanger zoekt het bijvoorbeeld in jazzy ritmes terwijl bij Vladislav Delay repeterende ritmes zich bevinden in een zoemende en krakende geluidslaag. Op indrukwekkende wijze presenteert Betke een breed scala aan minimale dub techno. Hij mixt niet maar laat de tracks in elkaar overvloeien. Betke voegt ruis toe en speelt met geluidseffecten. Opmerkelijk is het dat het genre een behoorlijk underground bestaan heeft, terwijl er toch al zoveel verschillende subgenres zijn ontstaan. Toch smeedt Betke al deze verschillende stijlen op subtiele wijze aan elkaar waardoor een lange track ontstaat. Verder weg van de dansvloer dan dit vind je het bijna niet. Maar dwingender dan dit vind je ook bijna niet op de dansvloer.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws