Slam - Past Lessons, Future Theories (Soma)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Stuart McMillan en Orde Meikle vormen al sinds '88 het duo Slam. Zij zorgden samen met de huidige A&R manager van Soma, Glenn Gibbons alias Rejuvination, voor de eerste releases en de oprichting van het Schotse label. Ondertussen zijn ze alweer honderd releases verder en zijn artiesten als Silicone Soul, Space Djz en Gene Farris aangetrokken. Kortom: de productiemachine van Soma loopt als een trein!

Tekst: Marcel

Slam zegevierde in de begindagen van de housemuziek met hun techno-anthem 'Positive Education', die recent is geremixt door Carl Cox, Josh Wink en henzelf, maar ook al in het verleden onder handen werd genomen door Richie Hawtin, Luke Slater en Derrick Carter. In '95 verscheen hun debuutalbum Headstates. Echter de laatste jaren is het wat stil rond de twee, maar dat is de bekende stilte voor de storm, want de opvolger van Headstates zal volgend jaar uitkomen.

Met deze dubbele mixcd tonen de Schotten aan dat ze nog leven en houden ze het vuurtje van hun aankomende album warm. De vibe die ze brachten op festivals als T In The Park, The End (beiden in Londen) en onlangs ook in de Rotterdamse Basement van Nighttown, komt uitstekend tot zijn recht op deze mix. Cd 1 is het begin van een twee uur durende reis die je van diepe Chicago house naar de ietwat stevigere Detroit variant leidt. Van Chez Darnier en Ron Trent naar E-Dancer (Kevin Saunderson) en Silcone Soul. Het eerste cd'tje vertegenwoordigt grotendeels de Past Lessons, dat is wel duidelijk!

Vanaf het moment dat het tweede schijfje begint te draaien, is de energie en de dansbaarheid tot aan het laatste nummer een voldongen feit. De Future Theories zijn merendeel de toonaangevende technotoppers die dit jaar verschenen. Zo komen uiterst dwingende tracks van Buschwaka, Trevor Rocklife en Umek voorbij. Daarnaast nemen Michel de Hey en Grooveyard de Hollandse honneurs waar met hun laatste wapenfeit 'Compound'. Toch heeft de klassieker 'Positive Education' het eeuwige leven en is met recht de beste track. Zelfs de ingetogen afsluiter van Dj Rolando's 'knights Of The Jaguar' (Mad Mike remix) verandert daar niets aan.

Luisteren naar Past Lessons/Future Theories

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws