Fatboy Slim - Halfway Between The Gutter And The Stars (Skint)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Het land waar ze zelfs van de presidentsverkiezingen een belachelijk circus weten te maken, ligt weer eens dwars. Waar het dit keer om gaat? Op het hoesje van het derde album van Fatboy Slim schijnen zonnestralen tussen de benen door van een welgevormd vrouwenlichaam op het strand. Volgens de achterlijk conservatieve natie was dit te uitdagend en werd de Engelsman Norman Cook (Fatboy Slim) gedwongen een stuk van de foto weg te snijden. Daarnaast werd het nummer Star 69 te heftig bevonden voor alle tere Amerikaanse zieltjes. Deze track opent met en is opgebouwd rondom de repeterende sample 'What The Fuck'. Dit was toch echt te heftig en Cook werd gedwongen dit nummer voor de Amerikaanse markt te schrappen. Na deze belachelijke censuur kreeg het album het zogenaamde 'Kiddies Clean Version' stickertje opgeplakt.

In Nederland doen we het gewoon met de ongecensureerde versie. Halfway Between The Gutter and The Stars is het derde album van Norman Cook. Onder de naam Fatboy Slim boekte Norman Cook in de voorhoede van de big beat wereldwijd succes met de albums 'Better Living Through Chemistry' en 'You've Come A Long Way, Baby'. Van dit tweede album gingen er meer dan een miljoen over de toonbank. Inmiddels is Big beat doodverklaard en werd reikhalzend uitgekeken naar nieuw werk van de big beat man. En daarin worden we zeker niet teleurgesteld!

Norman Cook is een gelukkig man. Het afgelopen jaar stonden de bladen in het teken van zijn sprookjeshuwelijk met de bekende BBC radiopresentatrice Zoe Ball. Bovendien is hij op dit moment vader geworden. In de Engelse Muzik van deze maand geeft Cook al aan dat hij misschien nooit meer zo'n goed album zal kunnen maken. Zijn inspiratie haalt hij toch vooral uit het nachtleven en de clubs. En als kersverse vader is het voorlopig luiers verschonen en flesjes melk geven. Hij twijfelt sterk of hij het ruige nachtleven nog wel kan blijven combineren met het vaderschap. Of dat er alleen nog maar softe vader/kind liedjes uit zijn pen zullen komen.

Zo ver is het gelukkig nog niet. Eerst kunnen we genieten van zijn derde album. De druk voor het derde album was groot voor de big beat held. Lang bleef hij het genre trouw. Maar op een enkele uitspatting na keert Cook net als zijn goede vrienden Ed en Tom van The Chemical Brothers terug naar de periode van voor de grote beats. 'Halfway Between The Gutter And The Stars' begint nog heel onschuldig met een aantal vrolijke gospelklanken en een Mick Jagger soundalike.

Maar wees gerust en waarschuw vast de buren. Ook het derde album van Fatboy Slim dient bij voorkeur op het maximale volume uit je speakers te denderen! Nadat we gezegend en wel de eerste track hebben gehad opent het tweede nummer, Star 69, met de opmerking 'What The Fuck'. Star 69 leunt op een minimale vierkwartsmaat waarbij Cook's liefde voor repeterende samples om de hoek komt kijken. Het grote risico bij Norman Cook is dat al na een luisterbeurt de samples en refreintjes in je kop kruipen en er heel lang niet meer uit willen. Dat risico loop je nog het meest bij de eerste single van het album, het ingetogen Sunset dat geheel is opgebouwd rondom het nummer Bird of Prey van The Doors. Jim Morrison doet het dit keer zonder The Doors, maar met Norman Cook. Met een enorme hit als gevolg.

Het feest barst pas echt los op de vierde track. Met een rauwe en getergde stem zingt en kreunt Macy Gray over een waanzinnige funky baslijn en dwingende synths. Met Ya Mama trapt Cook vervolgens keihard om zich heen. Scheurende gitaren, krijsende 303 acidklanken en natuurlijk veel repeterende samples. Meer onweerstaanbare funk biedt Mad Flava terwijl een rustpuntje bestaat uit het gospelende Demons waarop zangeres Macy Gray opnieuw de vrije hand krijgt. De breakbeats gaan in de hoge versnelling op Drop The Hate en op Weapon of Choice plukt de legendarische Bootsy Collins aan zijn bas. Roland Clark en Roger Sanchez steken een helpende hand toe op het zalvende en hallucinerende Songs For Shelter. Dominees die oproepen dat de hele kerk dronken moet worden. Predikanten die weemoedig prediken over die goeie ouwe housemuziek. Voorlopig weet papa Cook meer dan genoeg indruk te maken. Er is echt leven na big beat!

Luisteren naar Halfway between...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws