Various - Klubb Jazz (Kickin-UK/Lowlands-BEL)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

De markt voor verzamelaars zal toch wel eens een keer verzadigd raken? Vrijwel iedere week knallen de maatschappijen weer stapels verzamelaars in de bakken, waarop vaak ook nog eens dezelfde tracks blijken te staan. En het meest opmerkelijke is dat de verkopen blijkbaar genoeg reden zijn voor diezelfde platenmaatschappijen om ons te blijven bestoken met verzamelaars, al dan niet met een of ander lullig thema.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de kwaliteit van al die verzamelaars echt jofel is. Gelukkig zijn er ook genoeg uitzonderingen die gewoon essentieel zijn. Klubb Jazz is het eerste deel van een nieuwe serie. En we mogen alleen maar hopen dat de kwaliteit van dit eerste deel gehandhaafd blijft op de komende edities.

De samenstellers van Klubb Jazz brachten ons eerder de serie Jazz In The House waarop door jazz beinvloedde housetracks te vinden waren. Ook al geen slechte serie maar met Klubb Jazz gaan de samenstellers nog een stap verder. Dit keer was de dansvloer niet het uitgangspunt maar zochten de samenstellers naar jazz georiënteerde tracks die het mogelijk op de dansvloer goed zouden doen. En daarbij zijn zij gelukkig niet gezwicht voor alle op de loer liggende cliches. Integendeel! Het grijsgedraaide Carajillo van Truby Trio en Beau Mot Plage van Isolee zijn eigenlijk de enige voorspelbare tracks, maar daar staan dan wel vele parels van onder andere Negrocan, Rey de Copa, Gus Gus (Masters at Work mix), Ian Pooley (Jazzanova mix), Firefly, Blue Six, Mutabaruka en Rae & Christian tegenover.

De samenstellers slagen er uitstekend in met hun dansbare jazz een brug te slaan naar Zuid-Amerika. Veel van de zwoele tracks roepen beelden op van kleine dorpspleintjes waarop mannen en vrouwen in luchtige witte kleding in de schemering van de avond sensueel dansen. Mijn fantasie gaat bij het horen van deze muziek blijkbaar op de loop maar ondanks het toch wat lage tempo swingt het Klubb Jazz van begin tot einde. Gelukkig een minder voor de hand liggende maar wel verdomd spannende selectie!

Luisteren naar 'KlubbJazz'

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws