Various - Select Cuts From Blood & Fire (Select Cuts)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

We hebben het zo druk met zijn allen dat we steeds weer naar nieuwe muzikale varianten zoeken om eens lekker te kunnen ontspannen en achterover te leunen. Na de zweverige ambientmuziek, dat zijn hoogtepunt beleefde in de eerste helft van de jaren negentig, laten we ons tegenwoordig achterover zakken in de zachte kussen van een bank om onze oren te laten strelen door een aangename cocktail van Zuid-Amerikaanse ritmes en zwoele klanken. Lounging dus! Maar iedereen die wel eens in Jamaica is geweest, zal weten dat het daar de godganse dag een relaxte boel is en dat muziek daarbij al tientallen jaren een zeer belangrijke rol speelt. En van de term lounging hebben ze daar nog nooit gehoord. Het hele leven bestaat daar uit lounging! Daar rollen ze gewoon nog eens een lekkere joint en maken ze zich allesbehalve druk. En daar is het het traditionele lome dubgeluid dat daar nog steeds voor een glimlach zorgt en het lichaam zachtjes laat wiegen. Dub is de van oorsprong Jamaicaanse reggaevariant waarbij loodzware baslijnen, veelal lome ritmes en perfect getimede effecten de boventoon voeren.

Denk daarbij even aan de witte stranden, wuivende palmen en heerlijke drankjes. Draai dan nog eens een joint en zet een plaatje op. Bijvoorbeeld van het Blood & Fire label! Want dit label herbergt een schatkamer vol traditionele dub en reggae muziek waarop het beter loungen is dan de gemiddelde, snel in elkaar geflanste, loungeplaat die vaak het traditionele dubgeluid als basis heeft. Het befaamde Blood & Fire label was zo welwillend om de hele catalogus, vol klassieke dub en reggae releases, beschikbaar te stellen aan het Select Cuts label, voor een bijzonder remixproject. Een aantal moderne dub en reggae strijders kreeg de vrije keuze uit dit rijkelijk gevulde historische archief en waagde zich aan een remix. En dat pakt opmerkelijk goed uit!

De mix die Smith & Mighty maakten van Yabby You's Concuering Lion is overrompelend, evenals de mix die de Stereo MC's maakten van I Roy's War & Friction. The Orb dompelt Keith Hudson in het zo bekende Orbgeluid vol stemsamples en zware baslijnen. Dreadzone laat zelfs even een acidlijntje meelopen met het opzwepende dubgeluid van King Tubby, terwijl Sound From The Ground een waanzinnig mooi ambient dub project maakt van Just Another Dub van Impact All Stars. Ook Horace Andy, The Congos, Glen Brown en Tappa Zukie worden op even verrassende wijze naar het heden getrokken door artiesten als Groove Corporation, Pressure Drop, Avators of Dub, Kaleidoscope en Transglobal Underground. En allemaal doen ze het met veel respect en liefde voor het originele werk!

De sfeer is bijzonder relaxt en rustgevend en bij beluistering valt steeds meer op wat een stel zielenpoten we eigenlijk zijn met onze zogenaamde lounging waarbij we zonodig Spaanse tapas moeten vreten tot het onze strot uitkomt en foute cocktails moeten zuipen. Een trip naar Jamaica is een kostbare zaak maar je moet toch wat over hebben voor je noodzakelijke ontspanning! En als je banksaldo zulke uitstapjes niet toelaat, dan koop je gewoon dit album, je flikkert een berg wit zand in je kamer, koopt een familiezak wiet en schenkt jezelf een lekker rumcocktail in. Ontspannen maar!

Luisteren naar Select Cuts...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws