Roni Size/Reprazent - In The Mode (Talking Loud)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

In 1995 schudde drum 'n bass het ondergrondse imago van zich af met de release van de klassieker Timeless van Goldie. Maar de echte stap naar het grote publiek maakte ene Roni Size uit Bristol in 1997 met het album New Forms. Een album dat wereldwijd goed was voor maar liefst meer dan 600.000 exemplaren. Enkele maanden na de release ontvingen Size en zijn vaste collectief Reprazent zelfs de prestigieuze Mercury Music Prize voor het album, waarmee ze bands als The Prodigy en The Chemical Brothers tot ieders verrassing ver achter zich lieten.

Vanaf dat moment raakten te veel muzikanten en platenmaatschappijen besmet met de bekende dollartekens. Helaas verliet een deel van de oorspronkelijke muzikanten de scene en daarvoor in de plaats richtten te veel mensen met de verkeerde redenen zich op het genre. Maar Roni Size en zijn vaste partners DJ's Krust, Suv en Die en MC Dynamite en zangeres Onallee triomfeerden vanaf dat moment wereldwijd in clubs en vooral op festivals. Het heftige geluid in combinatie met de opzwepende kwaliteiten van MC Dynamite en de krachtige vocalen van Onallee kreeg ook Nederland plat en het collectief speelde zeer succesvol op festivals als Pinkpop, Drum Rhythm en Lowlands en in diverse clubs. Ondertussen bleven ze platen uitbrengen en bestookten ze de dansvloer met heftige drum 'n bass tracks. In 1999 verscheen ook nog het album Breakbeat Era, dat om onduidelijke redenen toch wat minder enthousiast werd ontvangen door het publiek.

Inmiddels zijn we weer een jaar verder en is het genre door veel media doodverklaard. Maar daar trekken de getalenteerde muzikanten uit Bristol zich geen ene fuck van aan! In The Mode is hun nieuwste wapenfeit en wat een verpletterende indruk laat deze schijf achter! Waar veel muzikanten er voor kiezen om het grote publiek te behagen met een wat soulvoller en toegankelijker geluid, gaat Reprazent in de hoogste versnelling en laat in dik zeventig minuten een spervuur van meedogenloze beats en dwingende baslijnen op de luisteraar los. Op Lowlands 2000 werd tijdens hun onwaarschijnlijk heftige set al duidelijk dat de band niet op herhalingsoefening zou gaan op In The Mode. Integendeel!

Het collectief knalt er in ruim zeventig minuten maar liefst 16 tracks doorheen en na deze zware aanslag is het even diep ademhalen en verbijsterd bijkomen van zoveel muzikaal geweld. Reprazent bestaat nog steeds uit de producers Krust, Suv en Die, bassist Si John en drummer Rob Merril. De enthousiaste stemmingmakerij komt op vijf nummers weer van MC Dynamite en zangeres Onallee mag opnieuw laten horen tot welke hoogten zij vocaal weet te stijgen. Ook het geluid is onmiskenbaar dat van Size en Reprazent. Daarvoor hebben zij met hun specifieke baslijnen en ingenieuze drums eerder een te nadrukkelijk geluid afgeleverd. Maar daar houdt de vergelijking met New Forms op.

Want het geluid is dit keer overweldigend, bombastisch, auw en nog heftiger! Dat vocalen het genre toegankelijker maken heeft Size wel begrepen. Maar in plaats van sensuele vocalen en pakkende melodietjes kiest Size op In The Mode voor een even verrassende als agressieve benadering. De verrassingen komen op In The Mode namelijk van de gasten die Roni Size uitnodigde. Wu-Tang Clan's Method Man geeft zijn kritische visie op de maatschappij op de track Ghetto Celebrity, terwijl Zack de la Rocha van Rage Against The Machine(!) zich wonderbaarlijk thuis voelt op het heftige Center Of The Storm, dat zijn naam alle eer aandoet in een heftig statement tegen fascisme. Dat hiphop een inspiratiebron is blijkt ook uit de samenwerking met human beatboxer Rahzel van The Roots. Maar het zijn toch weer die verdomd dwingende baslijnen die je bij de strot grijpen en zeventig minuten lang niet meer loslaten. Een bijna gewelddadig en verpletterend muzikaal offensief dat je verbijsterd achterlaat!

Luisteren naar In The Mode

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws