Dikke track: Jihad-rapper zet eigen dood in scène

Geert van der Klugt | 4 april 2018
nieuws

Hippity hop. Jihad-rapper Marouane B. is rapper, maar vooral jihadist. Onlangs zette de Syriëganger zijn eigen dood in scène. Vandaag bepaalt een rechter een passende straf voor zijn deelname aan een terroristische organisatie. Vorig jaar werd via Facebook geclaimd dat Marouane B. 'omgekomen was in Syrië'. Verassing: niet waar. 

Marouane B.

Marouane B. in 'Team Liefde'

Voordat hij op 18-jarige leeftijd naar Syrië vertrok stond de Arnhemse beter bekend als Maru-One, een rapper aangesloten bij Team Liefde. Tijdens zijn tijd in Syrië ontkende hij banden met de IS en vertelde 'terug te willen komen naar Nederland'. Naar eigen zeggen sluit hij een tijd later een deal met zijn 'emir': nog éénmaal meedoen aan een gevecht, waarna hij terug mag keren naar Nederland - de kans om te sterven tijdens dit gevecht is echter 'groot'. Maandenlang hoort men niets van Marouane, totdat zijn moeder berichten en foto's ontvangt die melden dat hij tegenwoordig martelaar is - en dus helemaal niet dood.

LEES OOK: 58 doden na schietpartij op Route 91 muziekfestival

Nog een maand later schrijft Marouane aan de Nederlandse rechtbank: de berichtgeving over zijn dood behoorde tot een plan om aan de staat te ontkomen. 'Als de staat dacht ik dood was, dan zouden de geheime diensten niet op me jagen', vermeldt hij. Nog altijd is Marouane niet in Nederland. Het OM voelt zich misleid. Het beleid om Syriëgangers te vervolgen wordt serieus genomen. 'Deze zaak bevestigt dat we bewust op het verkeerde spoor gezet kunnen worden', vertelt een Officier van Justitie.

De eis tegen Marouane B. is zes jaar cel, maar of hij ooit nog voet zet in Nederlandse perken, dat betwijfelt moeder: 'Anderen doen hun best om terug te keren. Hij niet. Ik vertrouw hem niet meer.'

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws