De Nederlandse cocaïne-epidemie: 'stop met snuiven'

Geert van der Klugt | 13 september 2019
nieuws

Ferd en het cocaïne-circus

Minister Ferd Grapperhaus is er helemaal klaar mee. 'Stop met snuiven', luidt de boodschap van de Justitie en Veiligheid topman. Nederland wordt overspoeld met coke. Afkomstig uit Colombia, met als eindbestemming de Rotterdamse haven.

Volgens politiechef Erik Akerboom zijn veel gebruikers zich niet bewust van het gewelddadige klimaat waar het product uit afkomstig is. 'Je ziet nu veel twintigers en dertigers die doordeweeks erg gezond leven met yoga, smoothies en fitness. Maar in het weekend nemen ze cocaïne en pillen. Op deze manier wordt drugsgebruik genormaliseerd - van dat imago moeten we af', verklaart Akerboom tegenover het AD. 

Ferd Grapperhaus cocaïne
                      Grapperhaus in zijn jonge jaren.

Yogasnuivers

Kindersoldaten, generatie-lange feudes en de verwoesting van inheemse stammen. In Cauca (Colombia) zijn er meer cocaplantages dan voetbalvelden te vinden. Minister Grapperhaus is niet enkel een boze, kale man: de gevolgen van drugsgebruik - óók en vooral in Nederland - zijn te meten in kinderdoden. Overigens is het drugsgeweld niet beperkt aan Colombia. De politie merkt op dat ook de 'Mocro-oorlog', een binnenlands gevecht welk leidde tot schietpartijen en een onthoofding, gevolg was van cocaïnehandel.

Zodoende. De Nederlandse handhavers willen yogasnuivers bewust maken van het probleem. Daarnaast wordt er onder andere een plan gemaakt om de 2000 huidige rechercheurs aan te vullen met extra mankracht. Kijk niet verbaasd op wanneer óók festivalorganisatoren wederom op het matje geroepen worden. 2019 kleurt anti-cocaïne.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws