Méér dan de helft van vrouwelijke festivalgangers wordt aangerand

Geert van der Klugt | 26 januari 2020
nieuws

seksueel misbruik seksuele intimidatie

'Sta je voor het podium, voel je ineens een stevige hand tussen je benen. Nog voordat je je kan omdraaien is de dader verdwenen', vertelt een deelneemster van het 3Vraagt-onderzoek, waarin 1086 festivalgangers zijn ondervraagd rondom seksuele intimidatie, -misbruik en aanranding. 

LEES OOK: Seksueel misbruik binnen de dancemuziek; slachtoffer vertelt

'Ik heb honderden keren opmerkingen gehoord en op méér dan 50 manieren ongewenste handen op mijn lichaam gevoeld', vervolgt een ander. Het verschil tussen de ondervraagde mannen is groots: meer dan 50% van de deelneemsters geeft ervaring te hebben met gedrag wat - vaak in seksuele context - hun grenzen overschreed, terwijl slechts 10% van de heren hetzelfde kan zeggen. 

Bedekking

Één op de vijf vrouwen kleedt en gedraagt zich bewust anders om de kans op ongewenst contact te verminderen. Voorbeelden zijn bedekte kledij en de vermijding van isolement.

Het probleem blijkt duidelijk, maar ook de mogelijke oplossing is onderzocht: zo geeft 44% aan dat een festival-meldpunt - een plek voor het aangeven van seksueel misbruik en ongewenst gedrag - het beste hulpmiddel zou zijn. Anderen (35%) zien liever waakzame beveiligers, vermomd als festivalgangers. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws