De zomer wordt heter: zo voorkom je drugsdoden

Geert van der Klugt | 11 juli 2018
nieuws

drugs

We geven om je. Doe voorzichtig. Poets je tanden, en ga niet te laat naar huis. Vermijd snoep, vet en MDMA. Combineer ketamine niet met alcohol; cocaïne niet met speed. Om jouw te veilig de zomer door te loodsen hebben we een aantal top-tips samengesteld. Voor hen die drugs niet kunnen, willen en mogen vermijden: zo voorkom je jouw eigen drugsdood.

1. Doe gewoon normaal

Doe normaal gast. Rustig blijven. Genieten mag, met mate. Cocaïne mag dan wel ontiegelijk lekker zijn, maar na een een tiental flinke punten is het klaar. Genoeg geweest. De kans dat het festivalterrein 35 graden Celsius heet is: niet onrealistisch. Jouw hart, dat klopt als een lijp: dat koppie, dat verhit als een kookplaat. Oververhitting is een enorm risico bij overmatig gebruik van uppers als coke, ecstasy, speed en MDMA. Vermijden is de eerste oplossing: matiging een redelijk alternatief. 

2. WATER?!

Oké, water is voor sukkels. Doorgekookt sterven ook. Drink water. Heel veel water. Vermijd alcohol, want god mag weten hoe en wanneer dat vage poeder - zojuist achteloos door een verstopt neusgat genakt - begint te knokken met de achteloze hoeveelheid alcohol in je bloed. Het merendeel van drugsgerelateerde zieken in een willekeurige EH denkt barman te zijn: mixen is overigens niet weggelegd voor weekend-rocksterren.

3. Giftest

Leven in een goddeloze staat heeft voordelen. Zo verzorgt het Trimbos Instituut tientallen drugs-testlocaties, verspreid over heel Nederland. We blijven het zeggen: totaalvermijding is een prima voorzorgsmaatregel - jeukt je neus echter in ondraaglijke mate? Er valt niets te verliezen met een gratis, officiële test. We hebben er weinig ervaring mee, maar kotsend uit de neusgaten sterven blijkt geen pretje te zijn. Vervuilde drugs zijn nodeloos. 

LEES OOK: Johan Derksen dropt cd, focust op dj-carrière

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws