Den Haag trapt strengere sekswet de kamer uit

Geert van der Klugt | 20 juli 2018
nieuws

#metoo

Onlangs pleitte deskundigen voor een verstrakking van de zedenwet. De huidige wet tekent misdadigers die schuldig zijn aan het afdwingen van seks door geweld of intimidatie: de regels zouden - naar aanleiding van de #MeToo-discussie - verscherpt moeten worden tot expliciete toestemming, voorafgaand aan iedere vrijpartij. 

Expliciete toestemming. Begin met de vraag: 'Mag ik mijn pielemoos in uw flamoes stoppen?' Presenteer vervolgens een contract; zorg voor een handtekening of opname; klaar is Kees.

Zedenwetgeving

Een achterlijk idee, blijken Haagse politici te vinden. 'Onze huidige zedenwetgeving is prima. De wet krijgt binnenkort een aantal aanvullingen, om de digitale wereld bij te blijven, maar voornamelijk omtrent delicten als wraakporno', vertelt VVD-Kamerlid Van Oosten. 

'Het allerbelangrijkste is om te zorgen dat slachtoffers zich ten allen tijden gehoord en begrepen voelen. Zo stel je iemand veilig genoeg om uit te spreken en aangifte te doen.' Zodoende: niet de vernieuwde sekswetten die 'deskundigen' in het hoofd hadden.

LEES OOK: 50 Cent heeft schijt aan #MeToo: fans zijn woest

Het probleem blijft aanwezig, maar een juridische valkuil - strafbaarheid voor iedere aanraking, zonder voorafgaande toestemming - is het laatste waar Den Haag op te wachten zin. 

Bron beeld: Numrush

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws