Onderzoek: microdosis lsd bevordert creativiteit

Jordi Smit | 12 januari 2019
nieuws

onderzoek lsd

Wie een kleine hoeveelheid psychedelische drugs gebruikt, kan een hogere mate van creativiteit en productiviteit ervaren. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten van Universiteit Leiden.

Overgewaaid uit Amerika

De Universiteit doet onderzoek naar de invloed van drugs. Het is niet voor het eerst dat drugs met werk wordt gecombineerd. In werkomgevingen zoals die van het Amerikaanse Silicon Valley wordt het gebruik van een microdosis lsd omarmd. Langzaamaan waait deze ‘trend’ ook over naar Nederland. De grote vraag is of het gebruik van zo’n kleine hoeveelheid ook daadwerkelijk effect heeft.

Verhoogde creativiteit door lsd

Onder een groep van 38 bestaande psychedelische drugsgebruikers is getest welke taken wel of niet verbeteren. 'Het IQ gaat door de drugs niet omhoog. Het enige wat we wel zagen zijn verhoogde creativiteitstaken', legt Bernhard Hommel, hoogleraar cognitieve psychologie uit.

Trimbos-insituut

Het Trimbos-instituut kijkt met gemengde gevoelens naar de eerste uitkomst van het onderzoek. “Het is echt heel dun bewijs. De groep die is onderzocht is heel klein geweest en er is ook geen controlegroep gebruikt. De effecten zijn heel subtiel. Het zou ook een placebo-effect kunnen zijn. Als mensen denken dat ze creatiever worden door het gebruik van een kleine dosis, kunnen ze ook denken dat ze zonder microdoseringen niet meer creatief zijn. Hierdoor kun je afhankelijkheid creëren”, aldus Eva Ehrlich van het Trimbos Instituut.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws