Exportwaarde van Nederlandse muziek is 200 miljoen dankzij dj’s

Ruben den Boer | 14 januari 2019
nieuws

Martin Garrix

Vandaag werd bekend gemaakt dat de exportwaarde van de Nederlandse muziek door de grens van 200 miljoen heen is. Het grootste gedeelte van deze inkomsten - zo’n 75 procent - is te danken aan Nederlandse dj’s zoals Martin Garrix, Tiësto en Armin van Buuren. 

Dat blijkt uit een onderzoek van Buma Cultuur, de organisatie die Nederlandse muziek in binnen- en buitenland promoot. Volgens hun onderzoek is het geld wat Nederlandse muziek in het buitenland oplevert weer flink gestegen. Van zo’n 158 miljoen in 2013 naar maar liefst 201 miljoen in 2017. Veruit het meeste geld werd verdient met optredens (166,5 miljoen), daarnaast brengen rechten (22,5 miljoen) en opnames (12,4 miljoen) veel geld in het laatje. 

LEES OOK: Armin van Buuren, W&W en Dimitri Vegas & Like Mike droppen track van het jaar: Repeat After Me

Veel meer geld door dj's

Volgens Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, kan dit bedrag nog makkelijk stijgen tot een miljard. Dat zal met name te danken zijn aan nieuwe dj’s. ‘De voorwaarden daarvoor zijn er al. Er wordt in de elektronische muziek in Nederland structureel heel professioneel gewerkt en we hebben de Buma Music Academy in het leven geroepen om het muziektalent op middelbare scholen te stimuleren actief te worden. Er is nog genoeg ruimte voor aanwas, terwijl dat niet ten koste zal gaan van jongens als Afrojack en Armin’, aldus Helmink tegenover het AD.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws