Wietexperiment gedoemd te mislukken volgens GroenLinks en SP

Ruben den Boer | 17 januari 2019
nieuws

Joepie! De regering gaat experimenteren met legale wiet! We lijken echter gevoegd gejuicht te hebben. Ten minste, als je het aan GroenLinks en de SP vraagt. Volgens hen is het wietexperiment zoals het nu staat gedoemd te mislukken. 

Twee jaar geleden werd er een D66-wet goedgekeurd voor de regulering van de wietteelt. Dit zou staatswiet legaal moeten maken waardoor er kwalitatief betere en gezondere wiet op de markt zou komen en de criminaliteit zou worden terug gedrongen. Klein probleempje: VVD, CDA en Christenunie (lees: een groot deel van de huidige regering) stemden tegen. Zij kwamen tijdens de formatie echter met een eigen voorstel, maar dat stoot nu op protest.

Nieuw experiment

In het huidige wietexperiment zouden in maximaal 10 gemeenten in Nederland alle coffeeshops gedurende vier jaar alleen nog maar ‘staatswiet’ mogen verkopen. Na vier jaar stopt het experiment abrupt en moeten de coffeeshops weer terug naar de gedoogde achterdeur. 

Wietexperiment

LEES OOK: Marlboro investeert miljarden in wiet-industrie

GroenLinks en SP kritisch

GroenLinks en SP zijn kritisch over dit plan. Ze vinden het experiment te kort duren en te kleinschalig. ‘Is dit experiment bedoeld om te slagen, of om de coalitie de komende tijd tevreden te houden?’ Vroeg een GroenLinkser zich af tijdens de wetsbehandeling. Zij zijn bang dat de huidige regering het experiment om politieke redenen wilt laten mislukken.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws