IS: ‘Pleeg aanslag op Tiësto’

Ruben den Boer | 31 januari 2019
nieuws

Tiësto aanslag

Terug van nooit echt weg geweest: een oproep tot een aanslag door IS. Ditmaal hebben ze dj Tiësto en zangeres Mariah Carey in het vizier genomen. De twee artiesten geven vanavond een optreden in Saoedi-Arabië. IS en Mensenrechtenorganisaties zijn woedend.

Terroristen van Islamitische Staat hebben hun volgers online opgeroepen tot een aanslag tijdens de concerten van Tiësto en Mariah Carey in Saoedi-Arabië vanavond. Arabische media melden dat IS het concert als on-islamitisch ziet en dat ze daarom dreigen met repercussies. 

‘Aanslag op Tiësto slechts dreigement’

Gelukkig hoeven we ons niet al te veel zorgen te maken. De kans dat er echt een aanslag op het concert van Tiësto komt is enorm klein. De kans dat het slaagt nog kleiner. Dat zegt Terrorisme-expert Teun van Dongen tegen het AD. Hij noemt verschillende redenen waarom we ons geen zorgen hoeven te maken. 

Tiesto

LEES OOK: Foei! Tiësto op de vingers getikt door mensenrechtenorganisatie

Ten eerste is het veel te kortdag. Een beetje terroristische aanslag vergt tijd. Er moet onderzoek gedaan worden, bommen moeten in elkaar geknutseld worden en de locatie moet goed uitgeplozen worden. ‘Algemene oproepen tot aanslagen worden voortdurend gedaan. Zo kort van tevoren dit specifieke concert noemen lijkt mij meer intimidatietactiek dan een serieuze opdracht’, aldus van Dongen.

Slagingskans nihil

Daarnaast wordt het concert georganiseerd tijdens een golftoernooi wat georganiseerd wordt door de leider van Saoedi-Arabië: kroonprins Mohammed bin Salman. Hij wil dat dit concert een groot succes wordt, zodat hij zijn progressieve imago kan behouden. Het concert zal dus zwaar beveiligd zijn.  

Dit maakt - in combinatie met de korte voorbereidingstijd - de kans op slagen nihil. Daarom zal er waarschijnlijk helemaal geen aanslag komen - terroristen verkiezen slagingskans immers boven alles. Toch wensen wij Tiësto veel veiligheid en succes toe. Laat ze maar eens zien wat knallen is!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws