Feestvakantie in het buitenland? Zo houd je contact met het thuisfront!

Geert van der Klugt | 27 mei 2019
nieuws

vpn

Effe lekker weg? Stuk minder lekker als je erachter komt dat het land van jouw vakantiebestemming social media blokkeert, of geen veilig openbaar netwerk biedt. Met een VPN deblokkeer je social media en surf je veilig op het web; altijd en overal.

VPN

VPN, kort voor Virtual Private Network, is een privénetwerk waarmee je dataverkeer via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe VPN-server kan sturen. In klare taal houdt dat in dat je veilig, vrij en anoniem gebruik kunt maken van het internet, ongeacht waar je je bevindt. Mocht de locatie van het netwerk dat jij gebruikt bepalend zijn voor toegang tot social media, websites of content, dan omzeil je deze restricties via een VPN. Het is een wat technisch verhaal, voor uitgebreidere uitleg en de beste VPN opties verwijzen we je dan ook naar deze pagina: https://www.vpngids.nl/vpn-info/wat-is-een-vpn/.

Toepassingen van VPN zijn uiteenlopend. Neem een vakantiebestemming in een land dat liever niets te maken heeft met westerse media als Facebook of Twitter, of een land dat niet bepaald garant staat voor veilige openbare netwerken. Ook wanneer je vanuit huis gebruik wilt maken van een streamingdienst die uitsluitend lokale verbindingen toestaat, kan een VPN van pas komen.

Samengevat bieden VPN-verbindingen drie essentiële zaken.

  • Veiligheid. Jouw internetverkeer wordt beveiligd en versleuteld, waardoor hackers of overheden geen mogelijkheid hebben om jouw data te onderscheppen. De openbare wifi van menig festival is een walhalla voor hackers: vaak onbeveiligd, goed vindbaar en makkelijk mee te verbinden. Verbind je zonder een VPN, dan loop je het risico slachtoffer van gegevensdiefstal te worden.
     
  • Vrijheid. Contact leggen met pap en mam in een vakantieland waar jouw preferabele media zijn geblokkeerd, of verbinden met een streamingservice die uitsluitend lokale gebruikers toestaat; verbind je met een VPN-server, dan is jouw locatie niet tot nauwelijks te achterhalen, waardoor je overal en altijd toegang hebt.
     
  • Anonimiteit. Zodra je verbinding maakt met een VPN-server is jouw identiteit niet langer te achterhalen. Hierdoor blijf je anoniem – jouw gegevens komen niet zomaar op straat te liggen en kunnen niet gebruikt worden voor gepersonaliseerde doeleinden.

Gebruikmaken van een VPN kan via verschillende diensten. Maandelijks betaal je voor toegang tot een VPN-server, waarmee je altijd en overal verbinding kunt maken. Terwijl de achterliggende werking vrij technisch is, maak je bij veel van deze diensten binnen een muis- of touchscreendruk verbinding, waardoor je moeiteloos en ambulant overschakelt naar vrij en veilig internetgebruik.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws