Duizend jaar oude cocaïne gevonden in Bolivia

Fenna Kiebert | 13 mei 2019
nieuws

Archeologen hebben een duizend jaar oude drugsbundel, die onder anderen sporen van cocaïne bevat, in een grot in Bolivia gevonden.

Volgens een persbericht gepubliceerd door Penn State University, vond het internationale team van antropologen de drugsbundel in de Cueva del Chileno schuilplaats in het zuidwesten van Bolivia, terwijl de antropologen opzoek waren naar informatie uit die tijd.

De gevonden lederen tas bevatte twee stenen die werden gebruikt om psychotrope planten te verpulveren tot snuiftabak, een snuifbuis voor het roken van hallucinogene planten en een buidel gemaakt van drie vossensnuiten.

LEES OOK: Hoelang blijven drugs in jouw lichaam rondhangen?

Bijzondere vondst

Na het verkrijgen van een klein schraapsel uit de binnenkant van het zakje van vossensnuit, werd duidelijk dat het ging om de aanwezigheid van verschillende psychoactieve stoffen, waaronder cocaïne, benzoylecgonine (de primaire metaboliet van cocaïne), dimethyltryptamine (DMT), bufotenine en harmine.

‘Dit is het grootste aantal psychoactieve stoffen ooit gevonden in Zuid-Amerika’, zegt Jose Capriles, assistent-professor antropologie bij Penn State.

‘We wisten al dat psychotropen belangrijk waren in de spirituele en religieuze activiteiten van de samenlevingen in het zuiden van de Andes, maar we wisten niet dat deze mensen zoveel verschillende verbindingen gebruikten en mogelijk samen combineerden.’

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws