Bron beeld: Wikipedia, Filet americain als broodbeleg, Takeaway
Het invriezen van rauwe vleesproducten, voordat het geconsumeerd wordt, kan jaarlijks honderden ziektegevallen door toxoplasmose schelen. Dit zou de maatschappij 10 tot 30 miljoen euro per jaar besparen, meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volsgezondheid en Milieu).
De ziekte toxoplasmose ontstaat vaak door het eten van rauw vlees, vooral door filet americain. Voornamelijk voor zwangere vrouwen is dit gevaarlijk en kan het leiden tot miskramen, vroeggeboorten en hersen- en oogafwijkingen bij het kind. Zieke mensen of mensen met een mindere weerstand moeten ook uitkijken. Een zogeheten Toxoplasma-infectie valt volgens het RIVM te voorkomen wanneer het populaire broodbeleg minimaal 48 uur bij zo’n minus 12 graden wordt ingevroren.
LEES OOK: Kijken: imker eet honderden bijen
RIVM-zorgonderzoeker Anita Suijkerbuijk wil het liefst dat vleeswarenproducenten hun producten standaard invriezen, voordat ze in de schappen van de supermarkt terechtkomen. Bij sommige producten gebeurt dit al.
Het RIVM heeft onderzocht dat het naar schatting 10 tot 30 miljoen euro per jaar oplevert wanneer rauwe vleesproducten zoals filet americain eerst ingevroren worden. De winst komt vooral door een verbeterde kwaliteit van leven, omdat de chronische gevolgen van toxoplasmose worden vermeden. Maar ook lagere kosten voor zorg en speciaal onderwijs spelen een rol, naast het voorkomen van productiviteitsverlies door ziekte.
Eet jij nu nog gewoon een broodje filet americain of laat je het liever staan?