'Krijg je kanker van deo?' Site geeft het antwoord

Fenna Kiebert | 20 mei 2019
nieuws

Er is een site online gezet, www.waarzitwatin.nl, die antwoord geeft op allerlei veel gestelde vragen zoals 'zit er asbest in tampons', 'is lippenbalsem gevaarlijk' en 'krijg je kanker van deodorant?'

Geruchten de wereld uit helpen

Het gaat vooral om persoonlijke verzorgingsproducten, speelgoed, kleding en doe-het-zelf producten. De initiatiefnemers willen op basis van wetenschappelijke inzichten geruchten over producten uit de wereld helpen en laten zien wat nou wel en niet waar is.

‘Ik vind het belangrijk dat mensen snel en simpel toegang krijgen tot betrouwbare en actuele informatie over chemische stoffen in producten die zij regelmatig gebruiken’, aldus minister Bruno Bruins. ‘Ze moeten daar ook goed advies over krijgen. Want pas als je weet wat waar in zit, kun je bewust de juiste keuze maken om een product wel of niet te gebruiken.’

LEES OOK: Broodje filet americain kan leiden tot hersenafwijking

Alledaagse producten

Op de site staat informatie over ongeveer vijftig veel gebruikte alledaagse producten en over ruim honderd chemische stoffen. Ook zijn er tientallen tips, adviezen en eventuele alternatieven op de site te vinden.

De website en de campagne ‘Wat je er ook mee doet, het is goed om te weten wat er in zit’ zijn maandag gelanceerd. Het is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, onderzoeksinstituut RIVM en expertisecentrum VeiligheidNL.

Dus neem vooral een kijkje op de site en wie weet word ook jij er wat wijzer van!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws