Ketamine gebruik stijgt enorm

Fenna Kiebert | 13 juli 2019
nieuws

De douane heeft in 2018 zo’n 800 kilo illegale ketamine gevonden in Nederland, in 2016 was dat nog maar 2,6 kilo. Ketamine wordt steeds populairder als partydrug en er wordt dus ook steeds meer in gehandeld. Het is makkelijk te krijgen, te gebruiken en relatief goedkoop. Maar waar komen de drugs op de Nederlandse markt eigenlijk vandaan?

LEES OOK: Hoelang blijven drugs in jouw lichaam rondhangen?

Verdovingsmiddel

Ketamine is ooit ontwikkeld als verdovingsmiddel. Het werd voor het eerst gebruikt tijdens de Vietnamoorlog. In de jaren 90 gebruikten mensen ketamine voor het eerst op als partydrug. Het effect van ketamine (keta) is dat je er wazig van wordt. Ook kun je ervan gaan hallucineren. Ketamine is een kristalachtig poeder. Meestal wordt het gesnoven. Als je veel gebruikt, kun je in een ‘k-hole’ komen. Je lichaam en je geest lijken zich dan van elkaar te scheiden en je kunt niet meer bewegen, maar de geluiden om je heen blijf je horen.

'Veiliger'

Omdat ketamine ook nog steeds als medisch middel wordt gebruikt, valt het niet onder de Opiumwet. Om deze reden is het ook iets ‘veiliger’ om erin te handelen. Het spul komt Nederland in via de havens van Rotterdam en Amsterdam. Maar het is lang niet allemaal bestemd voor de Nederlandse markt. Veel wordt gelijk weer doorgevoerd. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws