Fake MDMA veroorzaakt 125 doden

Fenna Kiebert | 22 juli 2019
nieuws

Een gevaarlijke MDMA-spin-off, N-Ethylnorpentylone, is vanuit China in de zakken van nietsvermoedende feestgangers terechtgekomen. De pillen zien eruit, ruiken en smaken als MDMA, maar met verschrikkelijke bijwerkingen.

LEES OOK: Ketamine gebruik stijgt enorm

Minstens 125 doden

Tussen 2016 en 2018 hebben de drugs volgens World Health Organization (WHO) gezorgd voor minstens 125 doden. De meerderheid van deze sterfgevallen vond plaats in Groot-Brittannië, terwijl andere incidenten werden gemeld in Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten.

Het probleem is dat de effecten van de drugs aan het begin niet zo verschillend zijn als wat een gebruiker van MDMA zou verwachten, maar het duurt langer. Wat mensen denken, is dat ze maar een klein beetje MDMA binnen gekregen hebben, dus nemen ze meer en zorgen zo onbedoeld voor een overdosis.

Drie keer sterker dan MDMA

De stof N-Ethylnorpentylone is zo'n drie keer sterker dan MDMA, en veroorzaakt psychose en paranoia bij gebruikers die vervolgens gedurende maximaal vier dagen na inname wakker worden gehouden. Niet alleen ziet N-Ethylnorpentylone eruit als MDMA, het ruikt en smaakt ook naar MDMA, dus je drugs laten testen is de enige manier om het zeker te weten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws