Het recordaantal cocaïne dat wereldwijd geproduceerd is, is in 2017 verbroken. Het gaat om een aantal van maar liefst 2.000 ton. Dit meldt Het Laatste Nieuws op basis van de UNODC, een VN-organisatie die onderzoek doet naar drugs en criminaliteit. Het feit dat de berichtgeving pas nu - twee jaar na het verbroken record - vrijgegeven wordt, heeft alles te maken met de uitdagingen die komen kijken bij het traceren van drugsproductie.
LEES OOK: Politie waarschuwt voor Tesla XTC
De cocaïneproductie met een kwart gestegen sinds 2016, meldt de UNODC. Naast de productie, werd er ook nog nooit zoveel drugs in beslag genomen als in 2017. In dat jaar werd er 1.275 ton cocaïne onderschept, opnieuw een recordaantal, met 13 procent meer dan in het jaar ervoor.
De stijgingen van de cocaïneproductie zijn vooral te danken aan Colombia. Colombia is het land dat het meest actief is in de productie van de drugs en is verantwoordelijk voor zo’n 70 procent van alle cocaïne. Voor zover bekend, zouden ongeveer 18,1 miljoen mensen wereldwijd cocaïne gebruiken.
Ook het gebruik van andere hard drugs, zoals heroïne steeg erg hard. In het rapport van de UNODC wordt gesproken over een stijging van 56 procent. Deze stijging in gebruikers is te verklaren omdat in India en Nigeria de drugssituatie onder de loep is genomen, er zijn dus veel meer drugsgebruikers ‘gevonden’ dan voorheen bekend was. Wereldwijd zouden 53 miljoen mensen dergelijke opioïden gebruiken.